Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud söker hjälp

/

Skolorna har förfallit medan skolorganisationen utretts. Skyddsombuden vänder sig till myndigheterna för att tvinga skolorna att klara lagkraven.

Annons

– Vi har hamnat i en situation där inga pengar finns avsatta och att det därför, allt för ofta, ingenting händer. Då gör skyddsombuden en framställan till kommunen och skickar en kopia till arbetsmiljöverket. Det är otroligt trist att det ska behöva gå till så, säger Elisabeth Swedman som är ordförande och huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Hudiksvalls kommun.

Hon säger att det finns problem på många skolor runt om i kommunen. De är alltså inte samlade till en specifik skola, även om Läroverket är den som fått stryka på foten mest under en lång rad av år.

– Där har man mest gjort brandkårsutryckningar, berättar Elisabeth Swedman men konstaterar att det också finns många frågetecken kring andra skolor.

Hon nämner bland annat Mo skola – där man inte längre satsar några pengar, Sandvalla som dragits med takproblem, Ede skola, som kan vara sliten trots att det är en förhållandevis ny skola. Frågetecken finns också kring Iggesunds skola och ljudmiljön på Östra skolan.

Kommunens fastighetschef Charlotta Butler håller med om att det framförallt är Läroverket som behöver åtgärdas.

– Alla skolor har något, känns det som, på grund av de ökade lagkraven från arbetsmiljöverket och kraven på tillgänglighet för rörelsehindrade, beroende på vilken skola de väljer, berättar hon.

De åtgärder som framförallt prioriteras är ventilation, ljudmiljö och tillgänglighet.

På onsdag, 4 november, hålls ett viktigt möte i nämnden. Då kommer ett förslag från tjänstemännen på vilka åtgärder som ska genomföras i skolorna. Jan Kroppegård, teknisk chef, har sett över vilka insatser det gäller.

– Vårt förslag utgår ifrån redan tagna beslut och hur det ser ut kommer jag att redovisa vid budgetberedningen, säger han.

Mer läsning

Annons