Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud hotar stänga skolklasser

Två lågstadieelever hotar säkerheten för lärare och andra elever på skolan. Det menar huvudskyddsombudet. Situationen beskrivs som så farlig att lågstadieklassen måste stängas om inte omedelbara åtgärder sätts in.

Annons

Två elever i en lågstadieklass i Hudiksvalls skola är så utåtagerande och aggressiva att både elever eller lärare riskerar att utsättas för våld. Eleverna beskrivs som oberäkneliga och oförutsägbara.

Lärarna på skolan har berättat att det varje dag inträffar olika farliga händelser. Nu är den psykiska pressen så stor att flera lärare på skolan har uttryckt att de vill sluta sitt jobb.

Huvudskyddsombudet Elisabeth Swedman säger nu att hon överväger att avbryta verksamheten på skolan om inte acceptabla och fungerande åtgärder sätts in omedelbart.

- Jag vill veta vad man har för avsikt att göra. Situationen är mycket allvarlig. Jag tror att skolan har gjort allt man kan, jag tror att rektorn gjort allt hon kan. Men det räcker inte och då måste man fråga sig vad som är fel, säger Elisabeth Swedman.

Skolan ska senast fredagen den 26 februari redovisa vilka åtgärder som satts in.

- Normalt sett borde man kunna hålla barn på lågstadiet i schack, men kan man inte förutsäga vad som händer är det svårt. Personalen har utbildning för pedagogisk verksamhet, kanske är det annat som måste till i det här fallet. Någonstans måste det finnas en gräns för vad vi som arbetar i skolan ska klara av, säger Elisabeth Swedman.

Rektorn på skolan bekräftar att det varit oroligt i lågstadieklasserna. För att komma till rätta med detta har hon förstärkt klasserna med resurspersonal. Hon har också sett till att arbetslaget har fått handledning av socialpedagog och psykolog.

Skolan kommer fortsätta arbeta med att komma tillrätta problemen.

- Men det är alltid svårt att ligga ett steg före när det gäller elever som har dålig impulskontroll.

Mer läsning

Annons