Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud flyttas efter samarbetssvårigheter

Relationen mellan en rektor och ett skyddsombud har ställt saker på sin spets.
Nu flyttas skyddsombudet till en ny skola för att lösa situationen.
– Det är ingen tvångsåtgärd, säger förvaltningschefen Bengt Friberg.

Annons

En lärare på ett av Hudiksvalls kommuns högstadier har fått flytta till en ny skola.

Sedan meningsskiljaktigheter uppstått mellan skolans rektor och läraren, i egenskap av skyddsombud, ser kommunens förvaltning inget annat alternativ än att erbjuda den berörda läraren en ny tjänst – på en ny skola.

– Det här är ingen omplacering ur en arbetsrättslig synvinkel. Vid sådana tvångsmässiga åtgärder ska det ha skett allvarliga fel. Så har det inte varit i det här fallet, säger Bengt Friberg.

Han vill inte närmare kommentera ärendet, men medger att det finns underliggande orsaker till varför läraren erbjudits en ny tjänst. Samarbetssvårigheter är ett av skälen.

– Jag vill däremot poängtera att vi inte vill bli av med ett skyddsombud. Det här rör sig på andra plan. Dessutom vill jag inte skuldbelägga någon av parterna, säger han.

Den berörda läraren upplever att det är på grund av att hon drivit på ärenden om arbetsmiljöfrågor som hon blivit obekväm för rektorn.

När hon blev erbjuden en ny tjänst tackade hon därför ja, delvis på grund av att hon inte kände att det fanns några andra alternativ.

– Det som är synd är att jag måste lämna barnen i min klass. Det är jättetråkigt, säger hon.

Mer läsning

Annons