Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulder växer snabbt

/

När skulderna hopar sig vågar den drabbade inte ens öppna kravbreven. Det är viktigt att ta hjälp tidigt annars väntar flera år på existensminimum.

Annons

Det är dyrt att leva på kredit. När man inte klarar av sina avbetalningar så hamnar kraven hos inkasso och kronofogden. För att få rätsida på ekonomin så finns det hjälp att få hos budget- och skuldrådgivaren Marianne Östberg vid Hudiksvalls kommun.

– Jag önskar att de kommer innan det gått överstyr. Då är det lättare att hjälpa dem, säger Marianne Östberg.

Den som är i ekonomisk knipa bör prioritera hyra, elräkningar, barnomsorg och mat. Annars kan de hamna på bar backe, bli utan el och omsorg.

– Ofta är skulderna mycket större än de tror. En skuld som hamnar hos kronofogden växer snabbt med alla avgifter och räntor, säger hon.

Det som förstör ekonomin är kortkrediter, avbetalningar, kreditköp hos postorderföretag och SMS-lån. Skuldsanering är en besk medicin. Den innebär att alla pengar, förutom existensminimum, går till att betala skulder. Sedan skuldsaneraren betalat allt den förmått under fem år så skrivs skulderna av.

– Det kommer hit allt fler ungdomar som behöver rådgivning, säger Marianne Östberg. De har växt upp med kort, och har inte använt kontanter. De använder betalkortet hela tiden och har dålig kontroll på hur mycket pengar de har kvar. Det är problematiskt att få betalningsanmärkningar när man är ung och ska flytta hemifrån. Då är det svårt att få hyreskontrakt, ta lån på bank och ta abonnemang. Betalningsanmärkningen ligger kvar i tre år sedan skulden är betald.

Mer läsning

Annons