Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterklubbar vill bygga nya leder

/
  • Skoterklubbarna i norra Hälsingland vill bygga nya leder som blir belagda med åkavgifter. Foto: Ulf Borin/arkiv

Skoterklubbarna i norra Hälsingland vill bygga nya snöskoterleder för att binda ihop de lokala ledarna med Nordic areas leder. De här lederna kommer det sedan att bli avgiftsbelagda.

Annons

Klubbarna sneglar på det som Nordic area har gjort. Med EU-pengar har 100 mil välpreparerade snöskoterleder etablerats genom tre län och fyra kommuner, från Dalarna, genom nordvästra Hälsingland upp i Härjedalen.

Nu håller skoterklubbarna i norra Hälsingland på att utveckla ett samarbete för att kunna söka egna EU-bidrag och bygga nya skoterleder så att de lokala ledarna ansluter till Nordic areas ledsystem vid Los. Några av klubbarna har redan träffats och pratat om framtiden och senare i juni blir det ett möte i Färila där de fem klubbarna från Hudiksvall, Hassela, Svågadalen, Färila och Ljusdal, kommer att vara med.

På sikt vill klubbarna ta ut avgifter för att kunna underhålla de här större lederna.

- Det är dit man vill komma, säger Pelle Persson, kassör i Svågadalens skoterklubb.

Nordic area tar som exempel 300 kronor för ett årskort för skoterförare som är medlemmar i en klubb som är ansluten till Nordic area. Annars ligger priserna på 100 kronor för ett dagkort, 300 kronor för veckokort och 500 kronor för ett årskort för icke-klubbmedlemmar.

Pelle Persson berättar att frivilliga ledavgifter redan finns i några klubbar, och de bidragen är mycket välkomna. Det är mycket ideellt arbete som läggs ned på skoterlederna. På somrarna ska de röjas, skyltar ska lagas och broar repareras. Enligt Pelle Persson handlar det nu om cirka 25 mil nya skoterleder som behövs byggas och sedan blir det lika många mil till som ska underhållas.

Mer läsning

Annons