Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor söker extra pengar för att satsa på lågstadiet

/
  • Eva Fors, utbildningschef i Nordanstig, berättar att kommunen just nu färdigställer en ansökan till Skolverket.
  • Lena Lingman, biträdande rektor på Gladahudikskolan, vill bredda stödinsatserna för de yngsta eleverna med hjälp av statsbidraget.

Skolor i Hudiksvall och Nordanstigs kommun söker statsbidrag för att satsa på lågstadiet.
– Det är ett välkommet tillskott för att utveckla och säkerhetsställa kvalitén i skolan, säger Ingela Rauhala, chef för lärandeförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

Annons

Regeringen har infört statsbidrag som kommuner och fristående skolor nu kan söka. Det handlar om totalt två miljarder kronor för att höja utbildningskvaliteten i lågstadiet och förskoleklasser. Pengarna ska också leda till att lärarna får mer tid med varje elev. Både Hudiksvalls och Nordanstigs kommun ska lämna in en ansökan om att få ta del av pengarna.

– Det skulle betyda mycket för Nordanstigs kommun om vi skulle få ett utökat statsbidrag av det här slaget, säger Eva Fors som är utbildningschef i Nordanstigs kommun som kan ansöka om drygt 1,5 miljoner kronor.

– Inriktningen på ansökan diskuteras nu. Vi kan komma att söka hela bidraget när vår inriktning är klar, säger Eva Fors.

Med statsbidraget kan kommunerna minska klasstorleken, utöka antalet lärare i förhållande till antalet elever eller öka antalet annan personal i verksamheten för att frigöra tid för lärarna som i större utsträckning kan ägna sig åt undervisning.

Hur mycket pengar varje kommun eller friskola kan söka anges i de så kallade bidragsramarna. Skolverket beräknar ramarna utifrån varje huvudmans elevantal och den totala summa som finns att fördela. Men bidragsramarna är preliminära, är det få som söker kan man få mer.

Hudiksvalls kommun kan preliminärt ansöka om drygt 6,7 miljoner kronor.

– Vi samlar in rektorernas önskemål nu och kommer sen att göra ansökan, säger Ingela Rauhala.

Även friskolorna i Nordanstigs och Hudiksvalls kommun förbereder ansökningar till Skolverket. Hudik friskoleutbildning AB som driver Gladahudikskolan har möjlighet att ansöka om drygt 396 000 kronor.

– Vi planerar att använda bidraget till att anställa en till lärare på F-3. Det skulle betyda att vi kan lägga ännu mer tid på individanpassning för de yngsta eleverna och både bredda och fördjupa våra stödinsatser för dem, säger biträdande rektor Lena Lingman.

Bobygdens framtid ekonomiska förening som driver Bobygda skola kommer preliminärt att kunna ansöka om drygt 120 000 kronor. Delsbo Waldorfskola kan ansöka om 67 000 kronor.

I Nordanstig finns två friskolor och den förening som driver Stocka skola har möjlighet att ansöka om drygt 84 500 kronor i statsbidrag. Stiftelsens Nordanstigs kristna center som driver Hosiannaskolan i Gnarp har möjlighet att ansöka om 129 000 kronor.           

– Vi vill använda bidraget till att förstärka situationen i klassrummen med en till pedagog. Då kan läraren som har huvudansvaret lägga mer tid på enskilda elever, säger Hosiannaskolans rektor Eva-Britt Ersson.

Regeringens krav på de sökande är att de presenterar en strategi för hur skolans växande rekryteringsbehov ska mötas. För att få ta del av bidraget kommande år krävs att personaltätheten ökar under det år man tagit del av statsbidraget i jämförelse med föregående läsår. Har man inte uppfyllt det blir man återbetalningsskyldig.

Mer läsning

Annons