Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skollunch att längta efter

En ny kostpolicy ska bidra till att göra skolmåltiden till något man ser fram emot. Dessutom ska barnen på längre sikt kunna lägga fler närproducerade och ekologiska produkter på tallriken.

Annons

Kommunens nya policy säger till exempel att maten ska vara näringsmässigt väl sammansatt, halvfabrikaten ska minska och man ska försöka välja mer närproducerade och ekologiska produkter. Lunchen bör starta tidigast klockan 11 och alla ska ha sittplatser.

- Man bör också tänka på att ha en bullerfri miljö och att schemalägga så att köandet försvinner, säger Hudiksvalls kommuns kostchef, Katarina Niemi.

Nästa livsmedelsupphandling startar 2011 och då är ambitionen att försöka få till avtal i mindre delar, från mindre bönder närmare konsumenterna, alltså barnen. Man har inte tilldelats extra pengar för detta ändamål utan det gäller att få till bra avtal.

- Jag tror också att mycket handlar om att vi i hela länet måste samordna transporter från de mindre producenterna så att det blir ekonomiskt hållbart, säger Katarina Niemi.

Att den nya policyn följs blir något för de regelbundna matråden, som ska hållas minst fyra gånger per år, att ha koll på.

Mer läsning

Annons