Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolgången ordnad för Anna

Anna-fallet har fått en lösning sedan skolgången ordnats i Hudiksvalls kommun. Hon kommer troligen att klara behörigheten till gymnasiet.

Annons

Det ligger en lång historia bakom problemen med Annas skolgång. Hon är skriven hos pappan i ett annat landskap, men ville helst bo med styvmamman i Hudiksvalls kommun och rymde därför upprepade gånger till henne.

För att slippa bli hämtad av polis på uppdrag av sociala myndigheter har hon sedan i höstas hållit sig gömd och med hjälp av vuxna ändå lyckats hålla skolkunskaperna uppe.

Nu går hon vårterminen i nionde klass och läser för att klara behörighet till gymnasiet. Rektorn vid skolan konstaterar att Annas kunskaper ligger i enighet med målen för årskurs nio i de flesta ämnen och att hon kommer att bli behörig.

För att hon ska få avgångsbetyg skrivs hon nu in i skolan som elev. Det blev möjligt efter en överenskommelse med skolan i den kommun där pappan bor.

"Eleven gör mycket fina insatser och har med tanke på tidigare periodvis bristfällig skolgång presterat ett mycket gott resultat", skriver rektorn i sin redovisning till Skolinspektionen.

Anna är ett påhittat namn och Hudiksvalls Tidning uppmärksammade fallet första gången i ett reportage 5 oktober 2009.

Mer läsning

Annons