Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbudget ska följa elevantalet

Gymnasieskolans budget ska snabbare anpassas till förändringar av elevantalet, enligt ett förslag som tas upp i lärande- och kulturnämnden i dag.

Annons

Enligt förslaget får också varje rektor ett större budgetansvar än tidigare. Syftet är att skapa en modell för fördelning av resurserna som är hållbar, rättvis, enkel att förstå och effektivitetsfrämjande.

Nämndens ordförande Stefan Bäckström (C) är positiv till förslaget.

– Det kommer ju att bli ett tydligare ansvar för rektorerna. De kommer att få sin penningpåse som de får fördela själva. Tidigare har vi haft en penningpåse för hela gymnasiet, säger han.

Samtidigt ökar kraven på att anpassa kostymen efter elevunderlaget. Enligt förslaget ska resurserna fördelas efter antalet elever och avstämning ska ske varje månad. Det betyder att en rektor kan finna att budgeten inte längre går ihop om två elever flyttar mitt under terminen.

– Det är jättesvårt. Försvinner det några elever kan man ju inte ändra på antalet lärare och de lokaler man har. Det finns säkert en del att göra med den här anpassningen, vi måste jobba med det, säger Stefan Bäckström.

Han anser dock att det inte går att vänta ett helt läsår på att anpassa sig till ett krympande elevunderlag, eftersom det leder till underskott för gymnasieskolan som helhet.

– Nu försvinner elever till friskolorna och då måste vi göra den anpassningen under löpande tid, säger han.

Mer läsning

Annons