Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola tvingas stänga

Urö gård klaras inte skollagens föresatser att alla ska få undervisning i alla ämnen. Därför ska verksamheten läggas ner.

Annons

Målgruppen på Urö gård i Idenor är pojkar i åldrarna 13–16 år med psykosociala funktionshinder. De har behov av särskilt stöd, ett stöd som deras hemskola har svårighet att tillgodose. Skoldagen är väl strukturerad med korta teoripass som varvas med praktiskt arbete.

– Behovet är jättestort och det är till och med kö, berättar lärare Göran Pettersson.

Han tycker att det är tragiskt att de inte kan fortsätta verksamheten och berättar om att föräldrar till pojkarna är förtvivlade över beslutet. Det handlar om pojkar som inte klarar en vanlig skolgång och för en del har alternativet varit att stå helt utan skola.

– Jag tycker att det är synd att lägga ner. Det har varit ett bra koncept mellan elever och lärare. Jag kan tycka att man kan ha ett annat fokus på de här barnen. Det kan bli väldigt dyrt för samhället om man inte lyckas, påminner Göran Pettersson och berättar att de varit lyckosamma med de flesta elever på Urö.

Han beskriver att det handlar om att ge pojkarna en fungerande vardag och en tilltro till skolan och samhället. Kraven som inte uppfylls är att alla elever ska få undervisning i alla ämnen.

– Alla kan inte tillgodogöra sig alla ämnen, anser Göran Pettersson.

Just nu går fem elever på skolan.

Mer läsning

Annons