Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägare riskerar böter

/

Hudiksvalls skogsägare riskerar dagsböter om skogen inte rensas från stormvirke.

Annons

Virket som fälldes efter stormen Dagmar ska vara borta ur Hudiksvalls skogar innan den 1 juli. Annars kan åtal och dagsböter vänta för ägarna.

För att undvika att granvirke som ligger i skogarna angrips av skadeinsekten granbarkborre måste skogsägarna få bort det i tid. Enligt regelverket ska det stormfällda virket ha tagits bort från Gävleborgs skogsmarker senast den 1 juli.

- Om virke ligger kvar så innebär det ett lagbrott. Det kan leda till en åtalsanmälan och eventuellt dagsböter för ägaren, säger Åsa Lundberg, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Skogsägare i Västernorrland och Jämtland har till den 15 juli på sig att rensa undan liggande stormvirke. Skogsstyrelsen bedömer att upp till 200 000 kubikmeter granvirke kan komma att ligga kvar efter de utsatta datumen.

- Jag tror att kunskapen om det här varierar. Vi har försökt informera skogsägarna, men jag tror att det finns en hel del som inte har koll på vilket ansvar de har, säger Pär Larsson, Skogsstyrelsens regionchef.

Åsa Lundberg tror att det även kan bli svårt för skogsägarna i Hudiksvall att få undan virket i tid.

- Vi har ingen aktuell uppskattning av hur stora mängder som är liggande, men jag tror att det kommer finnas kvar en del efter 1 juli, säger hon.

Vissa ägare har fått dispens av Skogstyrelsen och tillåts därmed en längre tid till att rensa ur skogsmarkerna. Åsa Lundberg betonar dock att dispensansökningar måste vara inlämnade före den 1 juli för att de ska behandlas.

Mer läsning

Annons