Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogens röda guld

/

I Delsbo bryr de sig inte om prognosen om lite bär i skogarna.
En bra dag lämnas upp till 1 500 kilo lingon för rensning.
– Men det är sämre kvalité på bären än vanligt, säger Kjell Eriksson, bärhandlare.

Annons

Det är svårt att missa att företaget Ceder Eriksson transport AB sysslar med bäruppköp. På gården står höga travar av plastlådor, fyllda till bredden av röda, glimmande bär.

Just nu kommer det så mycket bär till gården att Kjell Eriksson har svårt att hinna med. Han har till och med blivit tvungen att börja använda de gamla trälådorna, som visat sig vara ett användbart reservlager.

– Det är problem med logistiken. Vi får inte tillbaka några tomma plastlådor. Men det ska komma en leverans snart, säger han.

Ceder Eriksson transport AB, med bas i Bjuråker utanför Delsbo, köper in bär från hela Hälsingland. De flesta bäruppköpare i regionen samarbetar med företaget. Under en enda säsong passerar 200–300 ton bär Kjell Erikssons vaksamma blick.

– Men det varierar mycket från år till år, och det är inte bara från bärplockare, utan även från andra bäruppköpare, säger han.

I dag har han emellertid fått lämna tråkiga nyheter till alla som kommer för att sälja lingon. Priset har gått ned med en krona sedan dagen innan – från tio kronor kilot, till nio. Något som inte uppskattas av bärplockarna.

Men enligt Kjell Eriksson är det inte han som sätter priserna. Det är de stora producenterna och grossisterna, Polarica och Finnerödja, som bestämmer.

– Det baseras på tillgång och efterfrågan. Vi började på nio kronor kilot i början av säsongen, sedan gick vi upp till tio, och nu är vi tillbaka där vi började, säger han.

Kjells mobiltelefon ringer och pockar på uppmärksamhet stup i ett. Dessutom är det en aldrig sinande ström av bärplockare som kommer för att lämna liter efter liter lingon.

Leif Andersson och hans son Kalle har precis varit ute i skogen vid Hallboviken och plockat en hink med bär. Av resultatet att döma har det gått bra. Hela 9,6 kilo fick de ihop, på en halvtimme.

– Det finns mycket lingon. Men nu kommer det väl ta slut när folk läser det här och vet var det finns, säger Leif och skrattar.

Han brukar försöka plocka lingon åt sig själv, för att göra sylt. Den här gången är det dock ren välgörenhet. Pengarna går till en skolresa som sonens klass ska åka på.

I rummet innanför står Elisabeth Ceder Eriksson och gör de sista finputsningarna. Hon rensar bort ruttna bär som slunkit med efter maskinrensningen.

– Lingon försöker många plocka själva, i mesta möjliga mån. Blåbär är det fler som vill köpa, eftersom det är svårare att hitta, säger hon.

Mer läsning

Annons