Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogar spärras på grund av fara

/
  • Vägen leder mot Taskberget, ett naturreservat som länsstyrelsen tillfälligt har stängt för allmänheten.

Länsstyrelsens pengar måste gå till akuta åtgärder. Sex naturreservat i Hudiksvall och Nordanstig har tillfälligt stängts för allmänheten.

Annons

Stormen Dagmar har gjort så att Länsstyrelsen måste prioritera om sin verksamhet. Det planerade skötselarbetet av de skyddade områdena i Gävleborg har skjutits på framtiden. Pengarna måste gå till det mest akuta.

- Vi har fått problem efter Dagmar. Hela verksamheten har tippats upp och ner, och vi kan bara göra det mest nödvändiga, säger Ann Gudehn på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Hon berättar att det under hela året har strömmat in rapporter om vad Dagmar har ställt till med. Bland annat träd som fallit över stigar och farliga rotvältor.

- Säkerhetsfrågorna är viktigast. Vi måste ta hand om rotvältor och fallna träd om det vistas mycket människor i området.

Länsstyrelsen har inga extra pengar att vänta för att röja efter stormen Dagmar. Det gör att de pengar som skulle användas till exempelvis röjning och märkning i naturreservaten, istället måste användas för akuta åtgärder.

- Vi ser pengarna sina, och vet ännu inte hur vi ska göra med allting. Vi har inte hunnit skaffa oss en riktig överblick ännu, säger Ann Gudehn.

Länsstyrelsen har också beslutat att tillfälligt stänga av sex naturreservat i Hudiksvall och Nordanstig. Det handlar om Boda och Taskberget i Hudiksvalls kommun, samt Gnarpskaten, Gran, Klackudden och Vattingsmalarna i Nordanstigs kommun.

- Vi sätter upp skyltar där vi varnar för att det inte är säkert. Och på vissa ställen kommer vi också att ha skyltar uppe som förklarar varför vi lämnar död ved i skogen.

Mer läsning

Annons