Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skog ska brännas på Gackerön

I vinter avverkas 70 procent av skogen ute på Fåskär på Gackerön. Till hösten genomför en naturbränning av den skog som är kvar. Naturvänner oroas över hur fåglarna ska drabbas.

Annons

Hudiksvalls kommun äger skog ute på Gackerön utananför Hudiksvall. På den västra udden Fåskär ska cirka sju hektar avverkas i vinter.

För fem år sedan gjordes en naturvärdesinventering av Fåskär och skogsstyrelsen ansåg att området passade för en naturbränning. För tretton år sedan gjordes en liknande naturbränning på Gackerön.

Där finns hålhäckande fåglar som gråspett, gröngöling, sparvuggla, pärluggla, spillkråka, tretåig hackspett och ett rikt bestånd av skogshöns samt lärkfalk.

Naturbränningen ska vänta till hösten då inga fåglar ligger på ägg. Träd kommer att klara sig från branden och det kommer mycket insekter till det brända området. Runt om finns det skog kvar för fåglarna.

Genom effektiva släckningsmetoder blir skogsbränderna inte så omfattande nu för tiden. Många växter och insekter behöver bränd skog för sin överlevnad.

Mer läsning

Annons