Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatt funnen på Glysis

/

Vi testade geocaching och fann en anspråkslös skatt.

Annons

Skattjakt med gps, så kallad geocaching, har vuxit ordentligt. Skulle det handla om ett företag eller idrottslag skulle framgångarna betecknas som sensationella.

År 2001 fanns 892 skatter, eller cachar, utlagda i Sverige. Efter fem år var siffran 79 428 och under 2009 lades hela 762 025 cachar ut på olika håll över hela Sverige enligt uppgifter från geocaching.se – som är den officiella sajten i Sverige.

I Hudiksvall ska det finnas 66 aktiva cacher och vi gav oss ut för att finna en närliggande, undrandes hur det fungerar på vintern.

Hudik-Lars är en känd profil i sammanhanget och han stod som upphovsman till den cache vi letade. Tekniken är enkel; starta programmet och det letar upp närmaste cache, pekar ut riktningen och avståndet.

Cachen var gömd i en balk under läktaren på Glysis. Att hitta Glysis var ingen sak, inte heller att hitta läktaren, men en titt därunder, bakom snön, visade att det fanns gott om balkar.

Med snö innanför skorna gick vi bet på första balken. Tomt.

Vid nästa balk fick vi napp. Cachen var en så kallad mikrocache, en filmburk med en magnet fasttejpad. Magneten gjorde att burken låg stadigt förankrad i balken.

I behållaren fanns en ihoprullad lista och en liten penna. Vi skrev dit titel och telefonnummer, lite opersonligt kanske, men vi var ju trots allt ute i tjänsteärende.

Mer läsning

Annons