Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandalläkaren omplaceras

/
  • Landstinget i Gävleborg höll på tisdagen en presskonferens med anledning av den kritiserade läkaren vid Hudiksvalls sjukhus. Landstingsledningen ha begärt en skyndsam granskning av ärendet och läkaren är omedelbart tagen ur tjänst. Från vänster: Sven-Erik Keisu, Divisionschef Kjell Norman och landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Den ifrågasatta läkaren Johanne Krogh kommer inte ha kontakt med patienter tills vidare.

Landstinget låter samtidigt Socialstyrelsen ta ställning till henne framtid.

Annons

Mediauppbådet var stort när landstinget under tisdagsförmiddagen kallade till presskonferens för att berätta hur framtiden ser ut för den danska läkaren som de senaste åren opererat vid Hudiksvalls sjukhus – trots att hon är förbjuden att operera i Norge.
– Med de reaktioner som kommit bland patienter blir det omöjligt för henne att fortsätta ha patientkontakter, säger divisionschef Kjell Norman.

Enligt ortopedins verksamhetschef Sven-Erik Keisu kommer Johanne Krogh att få utredningsuppdrag.
– Vi arbetar bland annat med att ta fram gemensamma vårdprogram för hela länet. Där behöver jag läkarkompetens.
Under tisdagen begärde samtidigt landstinget att Socialstyrelsen ska göra en granskning av Johanne Krogh.
– Socialstyrelsen kan, om de anser så, gå till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och begära att de drar in hennes legitimation, säger chefsläkare Lars-Göran Holtby.
Socialstyrelsen kan även besluta att en tillsyn inte är motiverad.
– Jag finner det närmast som uteslutet i det här läget, säger Lars-Göran Holtby.

Enligt honom brukar en tillsyn innebära att Socialstyrelsen följer en läkares verksamhet ett par år framåt, men i det här fallet kan inte det bli aktuellt, eftersom läkaren inte ska ha patientkontakter innan Socialstyrelsen tagit ställning till hennes kompetens.
Informationen om de många norska anmälningarna mot Johanne Krogh fanns redan hos Socialstyrelsen i Sverige när Johanne Krogh anställdes, men Socialstyrelsen lämnar inte ut sådana uppgifter.

Nu har landstingsdirektör Svante Lönnbark och landstingsrådet Ann-Margret Knapp skrivit till Socialstyrelsen och begärt att det ska skapas ett gemensamt nordiskt register för tillsyns- och disciplinärenden.
– Vi anser att det behövs ett register som är lätt att söka i vid anställningar, säger Svante Lönnbark.
Johanne Krogh är på semester den här veckan. Cheferna har inte varit i kontakt med henne sedan i fredags och vet inte om hon känner till att hon blivit omplacerad.
– Jag har skickat ett sms till henne, men inte fått något svar, säger Sven-Erik Keisu.

Mer läsning

Annons