Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandalläkare opererar i Hudiksvall

/

En dansk kirurg som orsakat minst 29 felbehandlingar i Norge och förlorat rätten att arbeta i landet arbetar numera på Hudiksvalls sjukhus.

– Hon har gjort ett bra jobb hos oss, säger Kjell Norman, divisionschef på operationsavdelningen.

Annons

Den 62-åriga läkaren anställdes inom Landstinget Gävleborg i januari 2008. Innan dess hade kvinnan arbetat på bemanningsföretag för landstinget i sex månader.

– Hon gjorde ett bra jobb och vi fick möjlighet att erbjuda henne en fast anställning som hon tackade ja till, säger Kjell Norman.

Norska NRK uppger på sin hemsida att läkaren har felbehandlat minst 29 personer i Norge och kostat den norska patientförsäkringen ungefär 13 miljoner kronor. Kvinnan är den läkare i Norge som har fått flest anmälningar till den norska patientförsäkringen. 42 gånger har läkaren anmälts. Ytterligare två fall har ännu inte avgjorts.

Bland annat ska läkaren ha börjat bråka under pågående operation och lämnat blödande patienter. Flera av läkarens höftledspatienter har efter operation haft olika benlängd, i vissa fall upp till fyra centimeters skillnad. Det här är uppgifter som Hudiksvalls sjukhus inte hade information om när de anställde läkaren. Den norska motsvarigheten till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutade att frånta läkaren hennes specialistkompetens i ortopedi och kirurgi efter 20 allvarliga anmälningar.

Sedan förra året har landstinget infört en ny kontroll vid anställning av personal. Läkarnas legitimationer utreds och arbetsgivaren kontrollerar specialistutbildningen hos Socialstyrelsen. Landstinget undersöker även i fall läkaren har blivit anmäld till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

– Den nya kontrollen är ett förbättringsarbete för att säkerhetsställa kvalitén. Nu anställs alla på ett likartat sätt, säger Kjell Norman.

Läkaren har blivit anmäld till HSAN en gång sedan hon började vid Hudiksvalls sjukhus. Nämnden har gjort bedömningen att hon inte begått något fel i ärendet.

Kjell Norman gör bedömningen att det inte finns några skäl för att säga upp läkaren.

– Utifrån den erfarenhet vi har från den här ortopeden så är vi nöjda och vi är trygga med det. Jag förstår att det skapar oro hos befolkningen. Men efter de resultaten som vi har sett här bedömer vi att hon gör ett bra arbete, säger Kjell Norman.

Mer läsning

Annons