Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandal att livbojar stjäls

/

Badsäsongen närmar sig. Snart lägger kommunen ut bryggor på sina badplatser. Men det är stor skadegörelse på kommunens badplatser och runt tio livbojar försvinner varje år.

Annons

- Det är skandal egentligen. De är uppsatta för att rädda liv, säger Håkan Wenn om att flera livbojar slängs i vattnet och stjäls. Livbåten på Maln brukar dock lämnas i fred.

Ibland kan det ta en vecka innan nya livbojar finns på plats.

- Vi kan inte vara i Kaked varenda dag. Det finns inte resurser till det, säger Håkan Wenn, som anser att de ändå jobbar så gott de kan med säkerheten. I år beställde han 40 nya livbojar för att fylla på kommunens förråd.

- Sedan kan man aldrig säkra upp så det inte händer något. Det är omöjligt.

Det finns inga badvakter på havs- och sjöbaden. Inte ens på Malnbaden, som är en välbesökt badplats, har någon badvakt.

- Det är naturligtvis penningabrist, tyvärr är det så. Vi har aldrig haft det. Det är klart att det hänt olyckor, men frågan är om det hade hjälpt med badvakter, säger Håkan Wenn.

Det är inte bara livräddningsutrustning som utsätts för skadegörelse.

- De ger sig på omklädningsrum och toaletter, det är det de förstör, säger parkchefen Håkan Wenn och berättar att det framför allt är de mindre badplatserna som utsätts för skadegörelse.

I slutet av maj görs badplatserna i ordning inför badsäsongen. Bryggorna läggs ut och bojar som varnar för djupt vatten läggs i. Badplasterna städas och livbojarna kontrolleras.

Efter skolavslutningen engageras dykare för att undersöka hur det ser ut runt bryggorna.

- Då ligger det cyklar och allt möjligt i vattnet, säger Håkan Wenn.

Mer läsning

Annons