Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skallskada orsakad av hårt slag

Den skallskadade mannen har inte fått sina livshotande skador när han knuffats utan av ett slag, säger rättsläkaren. Nu skickas uppgifterna till polisens internutredare i Västerås.

Annons

Den rättsmedicinska undersökningen av den skallskadade bjuråkersbo som just nu vårdas på akademiska sjukhuset i Uppsala är klar. Efter att mannen spenderat natten i arresten sökte han upp läkare och blev genast skickad till Uppsala med en allvarlig skallfraktur. Från början trodde man att skadan hade uppstått i ett bråk han var inblandad i innan han omhändertogs, men den rättsmedicinska undersökningen visar nu att det inte stämmer.

- Den här skadan kan inte ha uppstått vid det tillfället, det har hänt vid ett annat tillfälle. Frågan är om han har ramlat eller om det har uppstått uppsåtligt, säger en bekymrad Leif Berglund vid polisen i Hudiksvall.

Enligt vittnen till bråket blev mannen knuffad och föll baklänges, men den aktuella skadan är placerad framtill. Rättsläkaren skriver att skadan inte sitter "där det förväntas att den skulle ha suttit" om den hade orsakats av ett fall. Istället ska orsaken vara ett slag.

- Det känns orimligt att han skulle ha skadat sig genom att senare ramla framåt, i så fall borde han ha mer skador och skrapsår. Men det är svårt att säga, säger Leif Berglund.

En internutredning pågår just nu inom polisen för att undersöka om mannen istället kan ha skadats i arresten. En teknisk undersökning har gjorts och den har skickats till internutredarna i Västerås.

- Jag ska ge de här handlingarna till dem och de ska få bilda sig en egen uppfattning. Självklart är det intressant både för mig och för dem hur den här skadan har uppkommit. Vi jobbar på att försöka ta reda på vad som kan ha hänt, säger Leif Berglund.

Enligt rättsläkaren har skadan varit livshotande. Den kritiska fasen ska dock vara över nu. Däremot har mannen besvärliga smärtor och har svårt att både äta och dricka. Han är vid medvetande men polisen har ännu inte förhört honom om helgens händelser. Vid ett första inledande samtal med polisen har mannen sagt att han inte minns misshandeln. Tidigare har polisen misstänkt mannen för narkotikabrott, men enligt uppgift är den substans som polisen har hittat vanlig tobak.

Mer läsning

Annons