Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadades inte hos polisen

Den Bjuråkersbo, som i början av augusti fördes till Akademiska sjukhuset efter en natt i arresten, hade fått sin skada innan han togs om hand av polisen. Det är slutsatsen i den internutredning som gjorts, efter händelsen som utspelade sig under natten mellan den 1 och 2 augusti.

Annons

Efter en natt i arresten, där mannen hamnat efter ett bråk i Delsbo, upptäcktes hans svåra skallskada vid ett läkarbesök. Frågan om när och hur skadorna uppstått, och vem som vållat dem, ledde till att polisen lät inleda en internutredning. Kommissarie Björn Dennbrink i Västerås har ansvarat för ärendet, som åklagaren nu har avslutat.

– Åklagarens slutsats är att det inte har begåtts något brott som faller under allmänt åtal. Skadorna har inte orsakats av någon polisanställd, säger Björn Dennbrink.

Bjuråkersbon var inblandad i ett bråk i Delsbo, där han enligt vittnen hade blivit knuffad så att han föll baklänges. Efter natten i arresten hade mannen uppsökt läkare, som sände honom vidare för neurologisk vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Rättsläkarens undersökning visade att Bjuråkersbons skador var livshotande, men den kritiska fasen bedömdes vara över efter en vecka. Undersökningen visade också att mannens skador sannolikt har uppstått efter ett slag, inte på grund av fallet.

– Det har ju varit ett bråk innan polisen kom med på arenan. Det finns en anmälan om den här saken, som gäller vållande till kroppsskada. Den utredningen pågår, många personer har blivit hörda, och det har framkommit sådana uppgifter att i vart fall vår åklagare kan utesluta att skadan uppkommit hos polisen, konstaterar Björn Dennbrink.

Utredningen som ska ge klarhet i vem som har vållat Bjuråkersbons skada fortsätter, inom den lokala polismyndigheten.

Mer läsning

Annons