Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadad nekas sjukpenning

/
  • För att få ekonomin att gå ihop arbetar Leif Öhman strötimmar som långtradarförare. Arbetspassen leder ofta till obehag i benet han skadade i en arbetsplatsolycka förra året.

Leif Öhman skadades när han fick lut på sig i en arbetsplatsolycka i fjol. Men eftersom han inte var aktivt arbetssökande innan olyckan, sänks hans sjukpenninggrundande inkomst till noll.

Annons

Socialbidraget från maj månad är sedan länge slut.

Någon a-kassa är han inte berättigad till eftersom han aldrig varit medlem.

Och nu säger försäkringskassan slutgiltigt nej – det tidigare beslutet att nollställa Leif Öhmans sjukpenninggrundande inkomst, SGI, står fast.

Trots att Leif Öhman fortfarande lider av sviterna efter en arbetsplatsolycka på Vallviks bruk i fjol, jobbar han så många strötimmar han bara kan för att få ekonomin att gå ihop.

- Belastar jag benet länge så måste jag vila för att det inte ska domna. Det sticker i det. Som tusen nålar, så känns det.

Det var den 15 september förra året som Enångersbon Leif Öhman arbetade sin första dag för Delsboentreprenören Sten Olofssons åkeri. En månad efter olyckan skrevs Leif Öhman ut från sjukhuset. Då började hans kamp för att få ekonomisk ersättning – en kamp som fortfarande pågår.

Innan anställningen hos Sten Olofssons åkeri var Leif Öhman officiellt utan arbete under en veckas tid. I stället för att skriva in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, valde han att ägna litet tid åt sitt eget företag.

Det är på grund av detta som han nu inte får någon sjukpenning. Försäkringskassan anser att han inte haft en sjukpenninggrundande inkomst innan arbetsplatsolyckan.

- Man får behålla sin SGI om man är arbetslös, under förutsättning att man uppfyller vissa villkor. Man ska vara inskriven hos arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb, säger Roger Strandberg, områdeschef för försäkringskassan i Hälsingland.

Hade Leif Öhmans påbörjade anställning vid åkeriet varit stadigvarande i stället för tillfällig, hade han haft rätt att behålla sin SGI utifrån det arbetet.

Leif Öhman har överklagat Försäkringskassans beslut till Länsrätten, men vågar inte hoppas på bifall. Får han avslag finns en möjlighet att överklaga till Kammarrätten, men då ska ärendet vara av principiell betydelse.

- Vi i Sverige pratar ju så gärna om pensioner och ekonomisk trygghet i händelse av sjukdom. Den tryggheten finns inte. Hade jag vetat att det skulle bli så här så hade jag jobbat svart i hela mitt liv, säger Leif Öhman.

Mer läsning

Annons