Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset får kritik efter svår förlossning

Kvinnoklinken vid Hudiksvalls sjukhus får kritik av Socialstyrelsen efter en förlossning där barnet föddes med allvarlig syrebrist.

Annons

Det var under våren 2009 som en ung kvinna födde barn på förlossningen i Hudiksvall. Barnet var stort, och eftersom graviditeten hade konstaterats vara en riskgraviditet sattes förlossningen i gång ett par veckor före beräknat förlossningsdatum. Under förlossningen sjönk barnets hjärtljud och en förlossningsläkare tillkallades. Läkaren tar hjälp av sugklocka för att få ut barnet, men det dröjer ändå 24 minuter tills barnet fötts. Barnet är då livlöst och lider av allvarlig syrebrist. Personalen lyckades återuppliva barnet, och bebisen skickades till Uppsala för fortsatt vård.

Nu riktar Socialstyrelsen riktar kritik mot Kvinnokliniken eftersom Socialstyrelsen finner brister bland annat i valet av förlossningssätt och genom att det tog så lång tid från det att man upptäckte att barnet var påverkat tills det föddes fram.

Kvinnoklinikens verksamhetschef har efter händelsen förtydligat reglerna för hur värkstimulerande medel och sugklocka ska användas. Kliniken låter också personalen träna på komplicerade förlossningsfall och deltar nu i ett projekt om förlossningssäkerhet.

Mer läsning

Annons