Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjö hotas av Brickagruvan

/
  • Större delen av den här sjön kan komma att försvinna om restsand efter Brickagruvan deponeras i sjön.

Om Svenska Vanadin AB får som de vill så kommer Långmyrsjön i Bjuråker i princip att försvinna. Största delen av sjön kommer att bli sandmagasin.

– Det är helt oacceptabelt, man kan inte förstöra en sjö, anser Sture Fredin, som äger mark i området.

Annons

Sture Fredin påpekar att han alltid har varit en förespråkare för Brickagruvan, men att fylla igen sjön, det får inte ske, menar han. Landskapsbilden skulle förändras om sjön försvinner.

Svenska Vanadin räknar med en årsproduktion av cirka en miljon ton malm. Efter anrikningen kommer man att ha kvar 820 000 ton restsand per år. Denna restsand behöver deponeras någonstans. Därför vill företaget anlägga ett sandmagasin i östra delen av Långmyrsjön och upp mot Gruvberget. De största delarna av sjön skulle därmed försvinna.

– Vi har redovisat tre alternativ och det är det alternativet vi förordar. Vi måste följa den lagstiftning som finns och vi har gjort en avvägning enligt lagstiftningen, säger Mats Jönsson Forssell, på Mirab Mineralresurser arbetar med projektet Brickagruvan. Enligt honom är sandmagasinet i sjön ett av tre alternativ som man har tittat på för eventuell deponering av restsanden.

Han förklarar att de andra alternativen skulle påverka naturen mer.

Han hänvisar till att man ska ha ett samråd den 26 april i Friggesund.

Mer läsning

Annons