Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjätteklassare i Näsvikenprovade författarrollen

/
  • Evelina Öst gillar att skriva och håller på med en egen bok som just nu har arbetsnamnet
  • Sjätteklassarna i Näsviken har agerat författare och skrivit varsin bok om Ön.
  • Författarna har själva fått designa omslaget till sina böcker.
  • Sedan 11 april har sexorna vid Näsvikens skola haft sina böcker utställda för allmän beskådning i biblioteket.

Under 12 veckor på höstterminen fick sjätteklassarna vid Näsvikens skola känna på hur det är att vara författare. Resultatet blev varsin bok av eleverna med tio kapitel, och alstren har sedan 11 april funnits till beskådande vid skolans bibliotek.

Annons

För vissa av eleverna var det med stor vånda som boken växte fram, medan handra hade det betydligt lättare. En av eleverna, Evelina Öst, kan mycket väl tänka sig att bli författare i framtiden.

– Jag gillar att skriva och håller på med en egen bok hemma. Den har arbetsnamnet "Livets vägar", säger Evelina. Hennes bok om ön fick titeln "Sunny island", en fiktiv ö belägen i Atlanten mellan Sydamerika och Afrika.

De 25 sjätteklassarna i Näsviken fick en ö som utgångspunkt för sin bok. Läraren, Mark Pole, gav handledning och information vad varje avsnitt i boken skulle handla om. Resultatet blev böcker med både spänning, naturkatastrofer och ond bråd död på vissa håll. Den som läst Flugornas herre skulle kanske i vissa delar känna igen sig.

– Vi stannade upp inför varje avsnitt och gick igenom vad boken skulle handla om, säger läraren, Mark Pole. Det började med att eleven skulle placera ön, sedan kom människorna, vilka dom var, hur de byggde, vad upptäckte de på ön, ett oväntat möte, konflikter som uppstod, en naturkatastrof, kontakter med andra och så det viktiga slutet på boken. Det handlade om tio olika avsnitt.

Överlag tyckte författarna att det var svårast att få till slutet på sina böcker, men även kapitlet om konflikter på ön var svårt att få till.

Redan i femman fick de här eleverna prova på, fast i lite mindre skala. Då skrev man om huset.

Även om många tyckte det var tufft att få till boken, så var alla stolta efteråt. En del av eleverna har också låtit trycka upp fler exemplar av sin bok för att dela ut bland nära och kära.

Mer läsning

Annons