Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självbetjäning på biblioteket

/
  • RFID-taggarna klistras in i böckerna.  En läsplatta skannar av chippet och vet således vilken bok som kunden vill låna.

Hudiksvalls stadsbibliotek ska få nytt utlåningssystem.
Snart kommer besökare låna böcker själva.
– Personalen kommer att få mer tid att hjälpa, säger Helene Swenne, bibliotekschef.

Annons

Våren innebar en stor förändring för Hudiksvalls stadsbibliotek då de blev anslutna till regionsamarbetet Helge. Ett system som kopplar ihop alla länets bibliotek, utom Gävles, med varandra och ger tillgång till ett större sortiment.

Nu är fas två av teknikomvandlingen igång. Alla böcker i Hudiksvalls bibliotek ska få ett RFID-chip, som ska möjliggöra självbetjäning.

Omkring 80 000 medier – böcker, filmer och cd-skivor – ska taggas med den nya tekniken. Hittills har de hunnit med att chippa omkring 17 000 av bibliotekets böcker.

– Istället för att personalen läser av streckkoderna manuellt kommer kunderna att själva kunna låna böckerna, säger Helene Swenne.

– Det blir ett fantastiskt lyft för oss. Nu kommer vi att ha mer tid för besökarna, säger Per Falk, bibliotekarie.

Den gamla utlåningsdisken ska rivas och istället ersättas med två självbetjäningsstationer, en för utlåning och en för inlämning. Under omställningsperioden kommer även en biblioteksassistent hjälpa besökarna med den nya tekniken.

Den nya självbetjäningen ska emellertid inte ersätta personalen.

– Våra bibliotekarier är förutsättningen för ett fungerande bibliotek. Men istället för att läsa streckkoder ska de nu kunna hjälpa besökarna med viktigare frågor.

Hela arbetet beräknas vara klart i november.

Mer läsning

Annons