Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signalkräftan sprider sig

/

Fynd av signalkräfta vid Stormnäsudden i södra Dellen tyder på att den oönskade arten nu finns i hela sjön.

Annons

Någon offensiv bekämpning är inte längre aktuell, enligt länsstyrelsen. Det bedöms som utsiktslöst att försöka rädda situationen.

– Det känns tungt. Om vi hade obegränsat med pengar, så att vi finmaskigt kunde söka efter den, kunde det ha funnits en möjlighet. Men det har vi inte, konstaterar Christern Örn vid länsstyrelsen.

Några år har gått sedan det första larmet kom, om signalkräfta i södra Dellen. Hittills har fynden begränsat sig till området vid sundet mot Norrbo, men nu pekar alltså nya fynd på att kräftan sprider sig i sjön. Där det finns signalkräfta finns också kräftpest, och där det finns kräftpest dör flodkräftan ut.

– Det finns inga flodkräftor kvar i Delångersån, om det inte finns i någon avkrok. Facit blir nästan alltid detsamma, säger Christer Örn.

När det gäller Hasselasjön, där signalkräftan också dök upp för några år sedan, ser det ljusare ut.

– Det verkar som om vi har den under någorlunda kontroll där. Den verkar inte föryngra sig, och i Hasselasjön har det inte varit något pestutbrott. Men där har vi också fiskat intensivt, tillsammans med fiskerättsägarna, säger Christer Örn.

Mer läsning

Annons