Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexövergrepp hot mot folkhälsan

/
  • – Kvinnor kan överfallas av flashbacks och panikångest på förlossningsbordet, minnen från sexuella övergrepp, berättade Göran Svedin.

Minst var tionde svensk har utsatts för sexuella övergrepp. Utöver det uppenbart traumatiska, leder övergreppen ofta till svår ångest, när drabbade kvinnor kommer i vuxen ålder och ska föda barn. Hur man hjälper de drabbade, var temat för ett dagslångt seminarium i Hudiksvall, på torsdagen.

Annons

Förlossningen och BB vid Hudiksvalls sjukhus hade bjudit in Göran Svedin, förlossningsläkare och psykoterapeut från Östersund. Göran Svedin har specialiserat sig på ämnet, och delade med sig med av kunskaperna.

Redan från början kan arbetet vara svårt, berättade han. En del kvinnor vet att de har utsatts för övergrepp, och har kanske fått hjälp. Andra blir medvetna om det tidigt under graviditeten, och kan få stöd.

– Och så har vi de som inte minns, de är bara extremt ångestladdade. De vet inget mer än att de har ett stort sår i underlivet, sedan tidigare, förklarade Göran Svedin.

I de mera uppenbara fallen finns det möjlighet att hjälpa, tidigare under graviditeten. Det kan finnas en vägledande historia, med självdestruktivt beteende. I värsta fall kan den uppdämda ångesten explodera när kvinnan befinner sig mitt i förlossningsarbetet.

– Vi vet att tio procent av männen och kvinnorna har varit utsatta för sexuella övergrepp, och mörkertalet kan vara enormt. Sviterna efter sexuella övergrepp är ett folkhälsoproblem: det är vanligare än diabetes, det är vanligare än högt blodtryck, och samhället är oförberett att ta hand om problemet.

Mer läsning

Annons