Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sen säsong för Sjöräddningen

/

Sjöräddningen i Hudiksvall fick en lugn start. Sen kom sommaren igång. Ofta behövde båtägare bogsering direkt efter sjösättningen.

Annons

– I början hade vi många uppdrag mellan Reffelmansviken och båthamnen. Man sjösatte i Reffelmansviken, och sedan lade motorn av på väg mot båthamnen. Jag vet inte om man kanske inte har sett över maskineriet innan man sjösatte, säger Bernt Ehnebom vid Sjöräddningssällskapet i Hudiksvall.

Under sommarens lopp har en del båtar blivit bogserade eller hjälpta på plats efter maskinproblem, några båtar har varit på väg att sjunka och har fått hjälp med länspumpning, och det har varit ett par brådskande sjuktransporter. Ett dieselutsläpp i Hudiksvalls hamn krävde också Sjöräddningens närvaro och arbetsinsats.

– Men hittills har det inte varit någon stor dramatik. Vi har inte haft några försvunna heller. Och det är både folk härifrån och från andra håll som har fått hjälp, säger Bernt Ehnebom.

Än är det för tidigt att blåsa faran över, påpekar Bernt Ehnebom. Båtsäsongen är lång, och folk tar båt till sina fritidsöar långt utöver hösten, då kvällarna är mörka och stormar kan komma snabbt och utan förvarning.

– Vi har i alla fall september och oktober kvar. Det finns många som har båten i under hela oktober. Och vi försöker ju vara först i och sist upp, förklarar Benrt Ehnebom.

Sjöräddningen i Hudiksvall har idag 13 frivilliga som har beredskap i olika skift. Rekryteringen har varit si och så i perioder, men på sistone har det ljusnat, säger Bernt Ehnebom:

– Vi hade en rekryteringsträff, och fick några som anmälde intresse. Nu har vi faktiskt kört två nya uppstartsträffar med tre nya i varje grupp.

Nytillskotten har föryngrat frivilligkåren, säger han: alla de nya är yngre. Någon är så ung som 17 år. Lägsta ålder för att få ansluta sig är 16 år, och då med målsmans medgivande.

Mer läsning

Annons