Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schack är inte bara ett spel

/
  • Synskadade och blinda spelare får känna sig fram. Varje pjäs har en liten plugg i botten, som passar i hålen som finns i varje ruta.
  • De svarta pjäserna har en liten metallpigg på toppen, som gör att de kan skiljas från de vita med hjälp av känseln.
  • Dobbe Vukovic flyttar ledigt pjäserna dit han vill ha dem.

Dubrivoje "Dobbe" Vukovic är en hejare på schack och i augusti åker han till Indien för att delta i OS. Bilden av schackbrädet och alla drag har han i huvudet – han är nämligen synskadad från födseln.

Annons

Schackbrädet för synskadade har upphöjda svarta rutor och ett hål i mitten av varje ruta så att man kan fästa pjäserna. De svarta pjäserna har också en liten metallpigg på toppen, som skiljer dem från de vita.

– Det är för att man ska kunna känna med händerna, säger Dobbe Vukovic.

När det gäller själva spelet är det ingen skillnad mellan en synskadad och en seende schackpelare. Reglerna är desamma och man spelar på samma villkor. Hur många drag som tillåts och hur mycket tid spelarna har på sig bestäms av tävlingsledningen vid mästerskapen. Det kan variera beroende på var man är och vilket mästerskap som spelas.

– Vi brukar använda en digital klocka, Fischer clock, med en hörslinga så att man kan höra hur mycket tid både man själv och motspelaren har kvar. Varje spelare har 90 minuter, och så får man 30 sekunder extra per drag. Ett parti pågår i max fyra timmar.

Dobbe Vukovic föddes med en synskada som innebär att han har mycket begränsat synfält och obefintligt mörkerseende. Intresset för att spela schack väcktes i elvaårsåldern, när han låg på ögonavdelningen på sjukhuset i Sarajevo, Bosnien.

– Jag såg två äldre män som satt i parken och spelade schack. Jag tyckte att det verkade intressant, men tänkte att det nog var omöjligt.

Nu har Dobbe Vukovic varit med i alla SM sedan 1998. På hans meritlista finns också sex nordiska mästerskap och två OS.

– Bland många silver- och bronsmedaljer finns ett guld, från SM 2003.

Han har också varit med och tagit guld i nordiska mästerskapen, då i lag.

Laddningen inför de stora mästerskapen består av träning, träning och träning. Spelet är en hjärnornas kamp och det gäller att vara uthållig.

– Man måste kunna planera, och schackspelandet kräver mycket koncentration under lång tid. Det är också viktigt att vara utvilad och avspänd. Det är mycket mental träning.

Mer läsning

Annons