Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scenisk Hudikhistoria tar form

/
  • Repetition pågår. Konstapel Svärd (Östen Eriksson) och den mångförslagne Jonas (Jens Kristensen) interagerade på den stora, specialbyggda scenen.
  • Producenten Charlotta Carlsson är i full gång med att smycka scenen. Vildvinet, som hon grävt upp i sin trädgård, ska pryda en av scenens husfasader.
  • Lite kaffe värmer fint under de något kyliga repetitionskvällarna.
  • Cecilia Olsson arbetar med att få hela skådespelarensemblen bestående av amatörer och proffs, unga och gamla, att bli än mer samspelta.
  • 700 åskådare får plats på varje föreställning. Totalt är
  • I anslutning till scenen i Läroverksparken kommer det att finnas förlustelser som fikatält, chokladtombola och luftgevärsskytte.
  • Fabrikör Sundin (Erik Jonsson) och Georg (Petters-Börje Olsson) är i full gång med att repetera en scen.

Ett stycke scenisk hudikhistoria håller på att växa fram. En vecka före premiären var det dags att påbörja utomhusrepetitionerna av revyn "I våra kvarter", ett bygdespel som utspelar sig i Hudiksvall under fyra julidagar 1944.

Annons

– Det är ett gediget researcharbete som ligger bakom projektet. Föreställningen är ett litet stycke historisk dokumentation, det allra mesta som kommer ske på scenen har ett frö av sant, säger initiativtagaren och producenten Charlotta Carlsson.
Manusförfattaren och regissören Cecilia Olsson arbetar med att få hela skådespelarensemblen bestående av amatörer och proffs, unga och gamla, att bli än mer samspelta. På onsdagskvällen instruerade hon dem hur de ska använda sig av den stora specialbyggda scenen som tornar upp sig i Läroverksparken.
– Vi måste få mer rörelse på scenen och använda hela utrymmet. Stå inte i hörnet och tryck, hojtar hon till handlarn, fabrikör Sundin och alla de andra som är i full gång med att agera.
Från en av scenografins många vinklar och vrår stegar konstapel Svärd in på estraden i full mundering. Men under uniformen döljer sig artisten Östen Eriksson från Enånger.
– Det är nu man måste sätta alla orden i kroppen. Det är därför jag vill repetera med alla scenkläderna på mig. Jag måste liksom känna in konstapeln, säger han.
På onsdag 15 juli är det dags för premiär.

Mer läsning

Annons