Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saron fick avslag på sin asylansökan: "Jag har aldrig varit så ledsen som jag är nu"

/

Hon åker in och ut på den psykiatriska mottagningen. Saron fick avslag på sin asylansökan trots läkarnas utlåtanden om suicidtankar och depression.

Annons

Ärret efter det kokande vattnet skymtar på armen. Hon var ett barn när hennes fasters man hällde det över henne. Hon var ett barn när han våldtog henne.

Uppväxt i Etiopien med en kultur, där barn vid födseln bringar lycka eller olycka, blev Saron ett olycksbarn. Någon att skylla på när livet blev för svårt. En människa som inte räknades, ett barn som inte betydde någonting.

– Min farbror har försökt skada mig så många gånger och när jag var elva år gammal våldtog han mig, säger Saron.

Sarons faster i Ungern förstod att allting inte stod rätt till i familjen och hjälpte Saron att fly från Etiopien.

Läs också: Den farliga färden mot trygghet

Under en tid bodde hon hemma hos fastern och hennes man. Saron berättar att mannen började behandla henne illa och 18 år gammal tvingades hon fly igen. Den här gången blev landet Sverige och orten Bålsta utanför Stockholm.

I kyrkan mötte hon kvinnan som hon kallar "min svenska mamma". En dam som tog Saron under sina vingar, gav henne tak över huvudet och värme. En period som hon berättar om med ett leende.

Läs även: "Det man märker är att folk är så otroligt givmilda och generösa"

Saron sökte asyl och under asylprocessen tvingades hon lämna Bålsta och tryggheten. Hon förflyttades till ett asylboende utanför Hudiksvall.

I väntan på besked kom tankarna, minnena och ångesten i kapp Saron. Känslor som hon inte kunde springa ifrån längre.

– Människor har någonting att leva för, men jag har inte det, säger hon.

Den senaste tiden har hon åkt in och ut på den psykiatriska mottagningen. Hon äter starka antidepressiva mediciner och har vid ett flertal tillfällen försökt ta sitt liv.

Det känns overkligt att den 19-åriga kvinnan som sitter mitt emot mig och bjuder på te, för några timmar sedan blev utskriven från sjukhuset. Hon är stark och samtidigt så hjälplös mot beslutet som avgjort hennes framtid.

Läs mer: Fler ska utvisas med nya metoder

Saron fick avslag på sin asylansökan, ett nej till att stanna i Sverige. Trots sitt psykiska tillstånd och läkarnas uttalande om hennes hälsa ska hon utvisas till Ungern.

– Det är den värsta känslan jag någonsin har känt. Jag har aldrig varit så ledsen som jag är nu, säger hon.

I Ungern har hon inte längre möjlighet att bo hos sin faster och hon har hört att det är en farlig plats för flyktingar att vistas på. Men det var just i Ungern som hennes fingeravtryck hamnade när hon ansökte om visum för första gången och därför ska hon återvända dit.

– När jag börjar fundera på att åka tillbaka till Ungern så skrämmer det verkligen mig, säger hon.

I år riskerar 80 000 asylsökande att få avslag på sina ansökningar. Precis som Saron har de flytt förtryck, ondska och krig i hopp om att finna trygghet. Men på grund av att de inte uppfyller kraven som krävs för asyl i Sverige tvingas de lämna landet.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning