Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt hastighet i Hudiksvall

/
  • Vägarna i centrala Hudiksvall kommer få nya hastigheter nästa år, antingen 30 eller 40 kilometer i timmen.

Hastigheterna i de centrala delarna av Hudiksvall kommer att sänkas nästa år.

– Miljön och säkerheten kommer att förbättras, säger Håkan Rönström (M), ordförande i tekniska nämnden.

Annons

Efter klagomål på buller från trafiken på Södra vägen och Kungsgatan och genom projektet Rätt fart i staden har beslutet om att sänka hastigheten i centrala Hudiksvall tagits. Hastigheten ska sänkas från 50 kilometer i timmen till 40 kilometer i timmen. I projektet Rätt fart i staden har hastighetsbestämmelserna i Hudiksvalls kommun setts över. Under sommaren sänktes bland annat hastigheten i Bjuråker och Friggesund. I dagsläget ligger ett förslag hos regeringen som gäller en översyn av trafikförordningen där det bland annat finns ett förslag om en ny bashastighet inom tätbebyggt område. I förslaget skulle grundhastigheten i tätbebyggt område bli 40 kilometer i timmen.

– Vi hoppas att det beslutet kommer att tas innan årsskiftet, säger Håkan Rönström.

Efter att klagomål lämnats in på hög bullernivå för fastigheter längs med Södra vägen och Kungsgatan har kommunen fått ett föreläggande av miljö- och räddningsnämnden att hastigheten måste sänkas. Miljökontoret har gjort bedömningen att en hastighetssänkning är en tillräckligt bra åtgärd för att klara gällande riktlinjer för trafikbuller i bostadsmiljö.

– Planerna var redan att sänka hastigheten innan vi fick det här föreläggandet, säger Håkan Rönström.

Miljö- och räddningsnämnden har beslutat att ge kommunen ett föreläggande för att vara säkra på att åtgärderna vidtas inom en rimlig tid. Senast den 30 juni ska hastigheten vara sänkt på Södra vägen och Kungsgatan.

– Om vi bara skulle sänka hastigheten på Södra vägen och Kungsgatan skulle vi behöva sätta upp nya skyltar på varje väg som går in på den större vägen. Vi kommer istället sänka hastigheten i hela staden, säger Håkan Rönström och berättar att hastighetssänkningen ska göra trafikmiljön säkrare. Vägarna i de centrala delarna av Hudiksvall kommer antingen ha hastighetsbegränsningen 30 eller 40 kilometer i timmen.

Mer läsning

Annons