Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanering av Håstaholmen närmar sig

/
  • För att få bort alla förorenade massor på Håstaholmen krävs det mycket tunga transporter, därför måste man också utreda om bron klarar det.

Det kommer att kosta över 60 miljoner kronor att sanera Håstaholmen, men snart ska Hudiksvalls kommun skicka iväg en ansökan om statliga medel till Naturvårdsverket. Miljöhandläggare Jonas Rasmusson hoppas på ett snabbt besked så att arbetet kan dra i gång.

Annons

När länsstyrelsen gjorde en prioriteringslista över länets mest förorenade områden hamnade Håstaholmen överst på listan. Det är förstås dåligt ur miljösynpunkt, men bra i det avseende att det ökar chansen att ta del av Naturvårdverkets pengar. Det finns nämligen många projekt som slås om de pengar som staten portionerar ut för att ta bort de värsta miljöskulderna, förklarar Jonas Rasmusson.

Tittar man på hela Håstaholmen så är det ett stort antal hål som ska grävas, tillägger han. Det finns flera olika föroreningar i området, som arsenik, krom, koppar och bly. Och dioxin. Den största mängden dioxin, 400 gram, finns inom det så kallade området två.

– Det är väldigt mycket dioxin på en liten yta, säger Jonas Rasmusson. 400 gram låter kanske inte så mycket, men det är väldigt mycket för att vara dioxin.

Ansökan har sammanställts i samarbete med länsstyrelsen och man har också haft regelbunden kontakt med Holmen, som tidigare bedrev verksamhet på området, och nuvarande markägare KB Håstaholmen. Det är fortfarande inte klart hur ansvaret för föroreningarna fördelas mellan parterna, men alla bitar håller på att falla på plats, säger Jonas Rasmusson.

I ett första skede ansöker kommunen om mellan 61 och 65 miljoner kronor. Det innebär att man kan sanera området i den grad att det klassas som industrimark. Men bostäder får man fortfarande inte bygga efter saneringen. Någon gång i framtiden kan man kanske också titta på en eventuell sanering av förorenade sediment, något som beräknas kosta ytterligare cirka 110 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons