Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkan ska lyfta handeln i Hudiksvall

/
  • Toni Björklund, centrumledare i Hudiksvall, tror på en utveckling av handeln.

Receptet för ett levande centrum i Hudiksvall är att skapa en skön mix av butiker, service och aktiviteter. Det anser Toni Björklund, centrumledare vid Hudik City.

Annons

De senaste dagarna har det framförts kritik och synpunkter på att det görs för lite för centrumhandeln i Hudiksvall.

– Jag kan faktiskt hålla med om att det är för få som gör något. Vi behöver samla ihop folk och säga: Den här vägen ska vi gå, säger Toni Björklund.

Enligt Toni Björklund jobbar man på att få i gång ett bredare samarbete mellan Hudik City, kommunen, Hudiksvalls Näringslivs AB (HNA) och Visit Glada Hudik. Ett par möten är inplanerade under hösten, där bland annat HNA ska bjudas in, samt möte med kommunalråd Mikael Löthstam (S).

– Vi måste jobba både på kort sikt och på lång sikt, skapa arbetsgrupper och ekonomiska förutsättningar för att det ska fungera, säger Toni Björklund.

Läs mer: Mikael Löthstam: Det här kan inte bero på Medskog – vi måste titta på centrum

Vilket ansvar har du i det här?

– Jag har förstås ett ansvar för att samordna de här olika viljorna. Men företagen måste vara med och betala för aktiviteter och marknadsföring, annars går det inte. Tyvärr är det ofta svårt när det kommer till ekonomi.

Läs mer: "Jättetråkigt att det inte fungerar för butiker i centrum"

Restaurangerna är också en viktig part, eftersom besökare och kunder vill kunna äta eller fika när de går på stan. Kvällsaktiviteter och nya aktörer, som föreningar, i centrum skulle bidra till mer liv och rörelse en större del av dygnet.

– Det är väldigt positivt med Glada Hudikgymnasiets flytt in till centrum . Det blir mer folk och rörelse i området då, säger Toni Björklund.

Det finns fortfarande gott om möjligheter för centrumhandeln i Hudiksvall, anser han. Mixen av kedjor och fristående butiker med egna sortiment är viktig att bevara, inte minst med tanke på att handeln står för omkring 900 arbetstillfällen i Hudiksvall.

Arbetet med vad som ska hända med Team Sportias lokaler har redan börjat, men hur det blir beror på hur konkursförvaltaren väljer att göra med lokalerna.

– Vi har en hel del intressenter och det kan bli fråga om att få in fler butiker än vi har i Guldsmeden nu. Det är betydligt större intresse nu än det var för bara ett år sedan, och vi vill ha en mix som passar in i huset, säger Toni Björklund.

Exakt hur många eller vilka intressenter det handlar om vill han inte avslöja i dagsläget, mer än att det rör sig om butiker.

Läs mer: Timslånga köer vid konkursutförsäljning

Tillgängligheten är ett problem för vissa butiker som ligger i äldre fastigheter, där det behövs ramper för att alla ska kunna ta sig in. Kommunen måste se över vissa saker, som att i vissa fall upplåta trottoaren när ramper behöver byggas utanför butiker. Annars är de viktigaste åtgärderna bättre öppettider i butiker, restauranger och kaféer, bra parkeringar och tydlig skyltning så att besökare hittar rätt, förklarar Toni Björklund.

– Vi behöver ta ett helhetsgrepp över hela området med gågatan och bort till Bryggeriet för att öka trivseln i centrum.

I kommunens handelsstrategi finns målet att vara Hälsinglands ledande handelsstad, där det ska vara fart på handeln i centrum och externhandeln ska begränsas till vissa områden. Planeringschef Hans Gyllow lyfter fram några punkter som extra viktiga för att öka tillgängligheten i centrum.

– Det är viktigt med samspel mellan kommun, handlare och fastighetsägare, säger han.

Bland annat handlar det om att skapa mötesplatser för människor, se hur olika stråk och gator hänger ihop samt att räta ut ett antal frågetecken i parkeringssituationen.

Läs mer: Parkeringsavgifter kan återinföras

– En fråga är också om man kan hitta nya lägen för handeln, som Kattvikskajen eller Västra hamnen. Handeln förskjuts över tid och det får man acceptera. Nya lägen kan attrahera, säger Hans Gyllow.

Mer läsning

Annons