Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samstämt och högtidligt

/
  • Varmt och ljust i koret, där lucia Louise Paulsson och tärnorna Julia Fahlberg, Frida Persson, Sofie Nilsson, Julia Bergström, Anna Lindqvist och Maja Johansson sjöng sina sånger.

Lucia kröntes i Delsbo kyrka.

Annons

Det var gnistrande kallt i Delsbo, när Lucia och hennes tärnor kom till kyrkan på onsdagskvällen, för att få ljusen tända och lysa upp i vintermörkret som ligger så tungt just nu. På torsdagen fortsätter de i samma anda, och besöker bland annat runt dussinet äldre dellbor, som bor kvar i sina hem.

Dellenbygdens lucia kröntes för 46:e året i rad, berättar Staffan Andersson, en av funktionärerna i Dellenbygdens framtid, som numera organiserar luciafirandet.

– Förut var det Lions som tog hand om luciafirandet, och vi tog över för nio år sedan. Jag har läst om att de har haft problem med att få fram kandidater på andra ställen, men vi har aldrig behövt ställa in här, säger Staffan Andersson.

Kyrkoherde Peter Södergård stod förväntansfull i koret, glad över att få ha luciakröningen i sin kyrka. Kröningen flyttar runt mellan kyrkorna i Dellenbygden, och i år var det Delsbo som stod på tur.

– Äntligen är det Lucia. Det är lika mysigt varje gång, och jag är alltid lika glad när vi får ha kröningen i Delsbo, förklarade han.

Bland alla de fladdrande ljusen i kyrkan sjöngs de gamla och lite nyare sånger som hör Lucia till, och ljusen i kronan tändes och tärnornas ljus fick varsin låga, och det var precis så högtidligt och vackert som man vill och förväntar sig att det ska vara.

Mer läsning

Annons