Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre kolesterolvärden bland länets diabetiker

Kolesterolvärdena bland diabetikerna i länet har försämrats under de senaste åren. Det framgår av årsrapporten från det nationella diabetesregistret. Rapporten ger också blandat betyg till diabetesvården vid Hudiksvalls sjukhus.

Annons

René Klötz, överläkare på medicinkliniken i Hudiksvall, kan inte säga vad de försämrade kolesterolvärdena beror på. Sjukhusvården inte har förändrats markant, men livsstilsfaktorer och annat kan påverka, säger han.

De kolesterolvärden som refereras i rapporten gäller det så kallade LDL-kolesterolet - det "dåliga" kolesterolet. Mättat fett, brist på motion och rökning är några faktorer som kan öka halterna i blodet, med ökad risk för återförkalkning som följd.

Två av tre patientgrupper i länet har fått sämre värden sedan 2007. Det gäller både primärvårdspatienter och typ 1-diabetiker i sjukhusvården. Samtidigt har utvecklingen varit positiv eller oförändrad i landet som helhet. För den tredje patientgruppen, typ 2-diabetikerna ("åldersdiabetikerna") i sjukhusvården, ser utvecklingen ut som i landet i genomsnitt - en viss förbättring.

I rapporten framgår också hur enskilda diabeteskliniker står sig i relation till riksgenomsnittet. Sjukhuset i Hudiksvall har lyft sig på ett område: Kontroll av ögonbottenstatus. Där var sjukhuset 2010 på samma nivå som genomsnittet, men i fjol var man bättre än genomsnittet. Kontrollen av fotstatus har däremot försämrats. Diabetespatienterna vid Hudiksvalls sjukhus har också högre blodtryck än genomsnittet och det är vanligare att de har albuminuri (äggvita i urinen).

Mer läsning

Annons