Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre betyg i Hudiksvall

/
  • Eleverna på gymnasieskolorna i Hälsingland har sämre medelbetyg än övriga Sverige.

Hälsinglands gymnasieelever har sämre medelbetyg än riksgenomsnittet.
Dessutom går färre elever vidare till högskolestudier.
Det visar Skolverkets senaste sammanställning.

Annons

– Vi har en speciell kultur i Hälsingland och vad vi än mäter ligger vi sämre till, säger Lennart Backlund, chef för gymnasieskolan i Hudiksvall.

Skolverkets senaste statistik om gymnasieskolorna från läsåret 2008/2009 visar att fler elever än någonsin får godkända slutbetyg från gymnasiet inom uppsatt tid. Bäst av alla att klara studierna är byggeleverna.

Samtidigt visar statistiken att Hälsingland halkar efter jämfört med riket i stort. Genomsnittsbetyget i kärnämnena för elever i samtliga hälsingekommuner är lägre än rikssnittet.

– Förr koncentrerade vi oss på att eleverna skulle vara godkända i kärnämnena. Nu tittar vi istället på att eleverna ska få betyg i samtliga kurser, ger Lennart Backlund som en förklaring.

Även andelen Hälsingeelever som efter gymnasiet går vidare till högre studier, antingen på högskola eller universitet, inom fyra år är betydligt lägre än genomsnittet.

Enligt Lennart Backlund har Hälsingekommunerna en jätteutmaning framför sig för att vända resultaten.

– Men det är ingenting som vi kan göra själva, utan det är en långsiktig process som måste börja redan i grundskolan, säger han.

Mer läsning

Annons