Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete krävs för bättre rutiner på städning i skolorna

/

Både Hudiksvall och Nordanstigs kommun ser nu över sina rutiner kring städning och ventilationskontroll.
– Vi ska givetvis säkerhetsställa att vi har en bra arbetsmiljö för våra elever och personal, säger Ingela Rauhala, chef på lärandeförvaltningen i Hudiksvall.

Annons

Lärandeförvaltningen i Hudiksvall har fått en dragning av rapporten och arbetet med en handlingsplan är igång. En egenkontrollsplan för grundskolan är redan klar.

Miljökontoret har upptäckt skolor som har haft anmärkningar på ventilationen i årtionden utan att man har vidtagit åtgärder eller att skolan har fått all information om anmärkningarna, hur har det kunnat pågå så länge?

– Vi måste naturligtvis se över våra rutiner och utreda hur det har kunnat pågå så länge. Vi måste också gå till den ansvariga förvaltningen, i det här fallet tekniska kontoret, så att de kan se igenom sina rutiner, säger Ingela Rauhala.

Läs mer: Se inslaget från inspektionen på Östra skolan.

Ansvaret för egenkontroll ligger på rektorerna men Ingela Rauhala anser att det också behövs en bra servicefunktion.

– Nu måste vi se hur vi får en bra dialog så att rektorerna får det stöd och den hjälp de behöver i det här arbetet, säger Ingela Rauhala som ser att flera förvaltningar måste samarbeta för att säkerhetsställa rutinerna.

Nordanstigs skolchef, Eva Fors, har inte tagit del av miljökontorets rapport.

– När vi får den kommer vi att diskutera den på något av våra kontinuerliga möten med Nordanstigsbostäder, chefen för städavdelningen och rektorerna. Vi måste gå igenom de rutiner vi har och identifiera de problemområden som finns, säger Eva Fors som inte tidigare har fått några signaler om att det här arbetet inte ska fungera.

Läs också: Luften räcker inte till i klassrummen.

– Men vi får ta upp det ytterligare. Jag får kopior av de ventilationskontrollerna som görs och det fungerar enligt det schema som finns, säger Eva Fors.

Läs mer: Fläktbytet i skolor ger stor vinst.

Mer läsning

Annons