Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälskadeersättning JO-anmäls av fiskare

En fiskare i Gävle har anmält sälskadekommittén i Gävleborgs län till JO, Justitieombudsmannen, då han misstänker att ledamöter i kommittén gynnar sig själva när ersättningen bestäms. Han ifrågasätter vidare att trålfiskare får ersättning alls.

Annons

Fiskaren konstaterar att han ett år fick 107000 kronor i ersättning, året efter drygt 10000 kronor, trots att han fått större fångster. Loggbok och kvitton har han sänt till länsstyrelsen, som tappat bort dem, skriver han i anmälan till JO. Beror den sänkta ersättningen på detta, undrar han, eller på att han inte är med i sälskadekommittén.

Anmälaren uppger att tre av hans kollegor, som är ledamöter i sälskadekommittén, har beviljat sig själva tillsammans drygt 800000 kronor, och att deras närmaste bekanta har fått de högsta beloppen. Gävleborgs län är det enda län där yrkeskårens egna är med och bestämmer om sälskadeersättningens fördelning, uppger han.

Han antyder vidare att länsstyrelsen indirekt stöttar den ekonomiska föreningen Gävlefisk, och han ifrågasätter om det är lagligt. Att trålfiskare får del av ersättningen anser han också vara fel, eftersom sälarna drunknar i trålarna och alltså inte vållar skador på fångst och redskap.

Mer läsning

Annons