Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälpengar skapar konflikt bland fiskare

Länsstyrelsen svarar nu på den JO-anmälning som flera yrkesfiskare i länet står bakom. Anmälningen gällde påstådda orättvisor i ersättningsnivåer för sälskador.

Annons

Kärnan i kritiken handlar om hur den sälskadekommitté, som fiskarna själva röstat fram på ett stormöte för ungefär tio år sedan, agerat. Kommittén ska fungera rådgivande för länsstyrelsen, som slutgiltigt bestämmer hur mycket respektive fiskare ska ha i ersättning för förlorad fisk och skadad utrustning. Något som enligt flera fiskare inte har fungerat.

– Vi har ungefär 50 yrkesfiskare i Gävleborgs län och några få är missnöjda. Men vi välkomnar en JO-anmälan, det är bra att frågan reds ut. Varje år blir det bråk om det här vilket är frustrerande eftersom fiskarna själva plockat fram systemet och sen ger oss kritik, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Gävleborg.

Kjell-Owe Björk, fiskare från Gävle som lämnat in anmälan, håller inte med.

– Det där stormötet var för tio år sedan och då förstod ingen sig på det här med sälskador. Allt var så nytt och alla sa ja till det som togs upp.

Han fortsätter och berättar att tre av de fyra fiskare som fått mest i ersättning sitter i kommittén. Något han inte kan tolka på annat sätt än att något inte gått rätt till.

– När en av personerna som satt i sälskadekommittén fick 419 000 kronor i sälskadeersättning så ringde kollegor från hela Sverige och undrade om vi hade maffian på länsstyrelsen här uppe, säger Kjell-Owe Björk.

Daniel Hansson har förståelse för det kan verka underligt att de i kommittén själva får så hög ersättning.

– Jag förstår att det kan sticka i ögonen på folk att dom i kommittén varit bland de som fått mest ersättning. Men vi har absolut inga indikationer på att något inte gått rätt till och det är faktiskt vi och inte kommittén som tar det slutgiltiga beslutet om ersättning.

Kjell-Owe Björk berättar att flera JO-anmälningar är på gång.

– Just nu skriver två andra fiskare på anmälningar. Sen är det flera andra som ringt mig och sagt att det är bra att jag tar striden, säger Kjell-Owe Björk.

Den ena av anmälarna är Lars Stark från Enånger.

– Jag är ju tvungen att göra något åt det här. Jag har fått så olika ersättningar varje år trots att jag fångat i stort sätt lika mycket fisk. Dom måste kasta pil om det här där uppe på länsstyrelsen, säger han.

Mer läsning

Annons