Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällsynt trast på besök i Hudiksvall

/
  • Den svarthalsade trasten har hållit till i en villaträdgården i Hudiksvall sedan den 3 mars, men det var först igår som man med säkerhet kunde säga vilken art det var.
  • Den svarthalsade trasten är förtjust i frukt och bär. Gammal vinterfukt passar perfekt.Foto: Kjell Johansson

Sedan en vecka tillbaka sitter en långväga gäst i en trädgård i Hudiksvall och äter äpplen. Gästen är en svarthalsad trast, en fågelart som aldrig tidigare skådats i Hälsingland.

Annons

Ornitologer kom från hela Hälsingland har varit i Hudiksvall i dag för att se den sällsynta fågeln. Sent på eftermiddagen stod umeborna Christer Ollsson och Stefan Delin och tittade på trasten tillsammans med Karin Svensson från Hudiksvall. Christer och Stefan hade nu inte åkt till Hudiksvall enbart för att se trasten, men när de ändå var i trakterna passade de på.

– Det här är en sibirisk art som vanligtvis övervintrar längre söderut i Asien. Men i höstas flög den fel och har förmodligen tillbringat hela vintern här i Hudiksvall innan den blev upptäckt, säger Christer Ollsson.

Tidigare var den svarthalsade trasten ytterst ovanlig i Sverige, numera rapporteras två till tre fynd varje år, men som sagt, den har aldrig tidigare skådats i Hälsingland.

Mer läsning

Annons