Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare skolvägar planeras

/

Många skolvägar kan av olika skäl vara trafikfarliga. Nu jobbas det på bred front inom kommunen för att förbättra situationen, bland annat genom Skolvägsplaner.

Annons

I syfte att förbättra trafiksäkerheten gör i dag många skolor i kommunen Skolvägsplaner. Man vill med detta underlätta för att cykla eller gå till skolan.

Målet med Skolvägsplanerna är att ta reda på vad elever, föräldrar och personal tycker om skolvägarna och få deras syn på saken. I ett samarbete med tekniska kontoret och skolskjutsansvariga hoppas man i lärandeförvaltningen kunna öka skolvägarnas säkerhet.

– Inför Skolvägsplanen har barnen fått svara på enkätfrågor om sin skolväg, säger Anna Backlin, folkhälsostrateg vid Hudiksvalls kommun.

I webenkäten har de fått tycka till om vad som är dåligt eller farligt efter skolvägen och vad som kan göras bättre.

– Vi är flera förvaltningar som samarbetar för att göra dessa förbättringar, säger Anna Backlin.

De två skolor som i nuläget har lämnat in sina Skolvägsplaner är Näsvikens skola och Västra skolan i Hudiksvall. De planerna är nu under process och Västra skolan har kommit en bit på väg där man nu börjat bygga ny cykelbana.

– Vid Västra skolan är det smått kaotiskt när många föräldrar kommer med bilar och ska lämna sina barn på morgonen, säger Anna Backlin.

Som det är nu är det trångt på platsen där avlämningen sker.

– Till hösten hoppas vi komma igång med arbetet att förbättra situationen vid Västra skolan genom att flytta avlämningsplatsen och göra den större, säger Anna Backlin.

Förutom det praktiska arbetet med förbättringar jobbar vi också med mjuka värden.

– Det handlar om miljö och hållbarhet och att få fler att gå och cykla i stället för att ta bilen, säger Anna Backlin.

Arbetet med att förbättra skolvägarna kommer att fortsätta på såväl lokal som regional nivå, en process som kan ta lite tid då det är många faktorer som spelar in.

– Till exempel får man ju inte flytta ett övergångsställe hur som helst, utan det är många regler som måste följas, säger Anna Backlin.

Mer läsning

Annons