Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare och roligare vardag för de äldre

/

Det var stor uppslutning under Hudiksvalls kommuns årliga träff Ett gott liv på äldre dar. Där syftet är att förebygga fallolyckor och skapa en säkrare men även roligare vardag för kommunens äldre invånare.

Annons

Under måndagen fylldes Patricias matsal med seniorer som fyllt 80 år men ännu inte haft kontakt med kommunen.

Det huvudsakliga ämnet för dagen var fallolyckor, men även brandskydd, kost och motion som allt kan kopplas till fallolyckor.

– Om man inte äter eller dricker riktigt sjunker blodsockret vilket kan orsaka yrsel och att man svimmar och faller. Om det händer vid spisen till exempel, kan det orsaka en brand, säger Susanne Lindberg, volontärsamordnare på förebyggande verksamheten i Hudiksvalls kommun.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap orsakas nio av tio skador hos personer över 80 år av fallolyckor.

Läs mer: Flest dödsfall efter fallolyckor

Susanne Lindberg tog även upp vikten av social och kulturell stimulans.

– Det är viktigt att ha kul för då lever man längre. Vi erbjuder Hudiksvall hela livet och vår träffpunkt Spiltan där de kan fika, äta mat eller lyssna till underhållning. Man kan även få en volontär eller bli volontär själv om man känner att man har orken.

Läs även: Jobbigast är att inte bli sedd

Ann-Sofie Forsberg, anhörigsamordnare i Hudiksvalls kommun, informerade de äldre om anhörigstöd och Lena Gunnarsson, biståndshandläggare i Hudiksvalls kommun, informerade om vad kommunen kunde bidra med.

Läs även: "Viktigt med stöd för att man ska orka"

En uppmärksammad fråga var hur de äldre går till väga för att söka hemtjänst och vilka äldreboenden som finns. Det hade bland annat Sverker Johansson kommit till träffen för att få veta mer om.

– Jag är 91 år gammal och behöver höra hur det fungerar med hemtjänsten. Jag har aldrig anlitat någon så jag vet inte hur det fungerar.

Nytt för i år var punkten Mystiska samtal, där de upplyste de äldre om hur de ska hantera försäljare som ringer eller om de får hem bluffakturor och liknande.

– Med sig hem får de en mapp med information, checklistor och kontaktuppgifter som är bra för dem att ha. De som inte hade möjlighet att komma till vår träff i dag kan ringa oss så att också de får informationen, säger Susanne Lindberg.

Mer läsning

Annons