Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakerna är tillbaka på hembygdsgården

Nu har drygt hälften av de stulna föremålen från Forsa forngård lämnats tillbaka.
– Det känns helt fantastiskt, det här trodde vi inte för fyra år sedan, säger Ki Vilhelmsson Rask, ordförande i Forsa sockens hembygdsförening.

Annons

De gamla allmogesakerna lyfts ur kartongerna, lerfat ställs på ett bord och i en påse ligger flera stora gamla nycklar. Det var för drygt fyra år sedan som en man bröt sig in på forngården i Forsa. Mannen, en spansk medborgare, har nyligen dömts till fem års fängelse för omfattande kulturstölder från svenska kyrkor och hembygdsgårdar.

Läs mer: Klenodtjuv döms till fem års fängelse

– Det viktigaste som vi har fått tillbaka är alla nycklarna. De går till olika byggnader här på gården och skulle vi ha behövt smida om alla nycklar hade det blivit väldigt dyrt, säger Hans-Åke Persson som är kassör i Forsa sockens hembygdsförening.

Läs mer: De stulna sakerna har lämnats tillbaka till Ersk-Mats

Det var flera hembygdsföreningar i Hälsingland som drabbades av den dömde mannens inbrott. Nu återförs föremålen till hembygdsgårdarna från polishuset i Stockholm där sakerna har förvarats.

– Vi hade fotograferat det mesta av våra saker, så vi har fått jämföra det med bilderna som vi har fått från polisen, säger Berit Ranebo, sekreterare i hembygdsföreningen.

Läs mer: Stulna kyrkoföremål åter i Sverige

Efter inbrottet har det installerats larm på gården och alla föremål håller på att dokumenteras och märkas upp.

– Det är ett stort värde i att vi har fått tillbaka sakerna. Dels för de som skänkt de till oss men också för bygden att sakerna får vara kvar här, säger Ki Vilhelmsson Rask.

Mer läsning