Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så sprids influensor

Pengar, mat och dörrhandtag – smittvägarna för den nya influensan är många.

Annons

Det nya influensaviruset sprids på två sätt, precis som vanlig influensa.

Om en smittad person hostar eller nyser så fastnar viruset på partiklar i luften. När en annan person andas in partiklarna, så sprids sjukdomen. Detta kallas för aerosolsmitta, och det är influensans huvudsakliga smittväg.

Virus kan också fastna på olika ytor och föremål. En nysning över exempelvis grönsaksdisken kan få viruset att fästa på salladskomponenterna. Sedan smittar det genom att en person får det på fingrarna, och sedan själv för in det i ögon, näsa eller mun.

Viruset kan överleva i allt från några minuter till flera månader när det lämnat människan. Faktorer som spelar in på livslängden är den nya miljöns hårdhet, temperatur och sälta.

- När det gäller frukt och grönt hänger det bland annat på om skalet har ett vaxlager eller inte, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

• Vi rekommenderas att tvätta och sprita händerna. Räcker det att skölja grönsaker i vatten för att viruset ska försvinna?

- Sköljer man och sedan torkar av, så försvinner så stora mängder att det är tveksamt om det smittar, säger hon.

Eje Frisk, butikschef för Hemköp i Hudiksvall, berättar att försäljningen av oförpackade respektive förpackade livsmedel ännu inte har förändrats. Fortfarande säljer styckbröden bra och efterfrågan på tomater inslagna i plast har inte ökat.

Personalen på Hemköp har uppmanats att tvätta händerna ofta, att använda handsprit och att använda skyddshandskar vid hanteringen av oförpackade livsmedel.

- Det finns inte så mycket mer vi kan göra egentligen. Även personalen här är väldigt utsatt, vi som jobbar i butik träffar många människor varje dag, säger Eje Frisk.

Mer läsning

Annons