Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lurade bedragarna gamla

950 000 i kontanter och smycken för 400 000 fick bedragarna med sig. Nu åtalas två män för att ha lurat äldre på pengar och smycken genom att låtsas vara släktingar i nöd, bland annat i Hudiksvall och Söderhamn.

Annons

En mycket omfattande stämningsansökan lämnades idag in till Hudiksvalls tingsrätt. Två män på 45 respektive 47 år, hemmahörande i Stockholm, ska enligt åklagare Christer Sammens ha försökt lura 137 personer att ge ifrån sig pengar och smycken. De utsatta är alla mellan 81 och 100 år gamla och nästan uteslutande kvinnor.

Männen har enligt åtalet ringt runt och påstått sig vara barnbarn i behov av ekonomisk hjälp. Ofta har de sagt att de snabbt behövt pengar till en bil. Många har upptäckt att det rört sig om bedragare men i många fall har den utsatta gått med på att lämna ifrån sig pengar eller smycken. Personen i telefonen ska då ha sagt att bilhandlaren kommer över och hämtar pengarna eller smyckena, och sedan själv kommit och hämtat dem. Enligt målsägandebiträdet ska vissa målsäganden ha tagit av sig vigselringen från fingret i sin iver att hjälpa sitt barnbarn.

I 37 fall har de lyckats få med sig kontanter eller smycken. Det rör sig alltså om 37 fall av grovt bedrägeri och 100 punkter med rubriceringen försök till grovt bedrägeri. Brotten anses vara grova eftersom de "utgjort ett led i ett systematiskt utnyttjande av äldre människors utsatta ställning".

Totalt ska männen ha kommit över 950 000 kronor i rena kontanter och smycken till ett värde av 400 000 kronor. Målsägandebiträdet Carina Abrahamsson bedömer chanserna att få tillbaka något av det förlorade värdet som mycket små om de åtalade skulle dömas. Detta eftersom polisen inte har kunnat hitta några som helst tillgångar knutna till de misstänkta männen, utöver 60 000 kronor som en av dem bar på sig vid gripandet i mars.

Tretton av de som blivit uppringda av männen är från Hudiksvall och tre är från Söderhamn. I alla fallen har männen låtsas vara en släkting som behövde pengar. Två av de utsatta Hudiksvallsborna har enligt åtalet lurats att ge männen pengar och smycken. En av dem blev av med 15 000 kronor i kontanter och guldsmycken till ett okänt värde. Den andra förlorade 30 000 kronor i kontanter och därtill minst sex guldringar.

Brotten ska ha begåtts under hösten och vintern 2011/2012 och männen greps 13 mars.

Rättegången inleds i Hudiksvalls tingsrätt 20 augusti.

Mer läsning

Annons