Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan vi äga lokal vindkraft

/
  • Veronika Larsson får stipendium av Forsacenterns ordförande Lars Olov Widell för sitt jobb med Barnens Fränö.
  • Lennart Lundqvist från Hälsinge Vindkraftförening och Bernt Magnusson från Hudik Vind förbereder sin information om lokalt vindkraftsägande.
  • Bernt Magnusson talade engagerat om vindkraften.

Det finns olika sätt att äga vindkraft om man bor i Hudiksvall. Det går att köpa aktier i Hudik Vind AB, man kan bilda aktiebolag och bli delägare i ett vindprojektbolag och man kan gå i in en ekonomisk förening och därigenom få billigare el.

Annons

Att bli delägare i lokal vindkraft har flera ingångar. Centern i Forsa bjöd in till ett vindkraftmöte i Sörforsa på måndagen. Bernt Magnusson från Hudik Vind och Roland Lundqvist från Hälsinge vindkraftförening, berättade om de möjligheter som finns.

– Vi måste äga vår egen elproduktion om vi vill ha kontroll över elkostnaderna, sa Roland Lundqvist. Nu satsar tyskarna stort på vindkraften i Sverige. Tyskland har i dag 30000 vindkraftverk och de vet vad det gör. Vi ska komma ihåg att det inte finns några gränser längre eftersom den europeiska marknaden är öppen. Vem som helst får investera var som helst, och tyskar och engelsmän tycker det är intressant att bygga vindkraft i Sverige.

Samkraft Vind, som 'ägs av kommunala energibolag i Gävleborg, Uppland och Västernorrland, där privatägda Hudik Vind AB är ett dotterbolag, vill gärna bygga vindkraftverk i Åsberget vid Storberget i Forsa. Hudiksvalls kommun har inte området i sin översiktsplan för lämpliga vindkraftetableringar.

Samkraft Vind har tre andra områden för vindkraftutbyggnad. Det är fem verk i Ljusne/Vallvik, nio vindkraftverk i Kvissjaberget i Gävle och Högkölen i Ljusdal med 20 verk. Det sistnämnda verkar vara mest lovande vindmässigt.

Roland Lundqvist skissade hur mycket energi som finns att hämta av vindkraften i Hudiksvalls kommun. Om man dessutom kan betala in 0,5 procent av bruttointäkten i bygdemedel kommer vindkraften hela kommunen till godo. Det kommer också tillbaka pengar som arrende till markägare, lokalbefolkningen kan äga vindkraftverk hemmavid och det skapas arbetstillfällen.

Sven Bergström, Utnäs, Forsa riksdagsman för centern ska snart rösta om framtidens kärnkraft:

– Det är omöjligt att bygga ny kärnkraft utan subventioner. I förslaget som läggs fram 17 juni så beslutar riksdagen att inga subventioner, varken direkta eller indirekta får ges till kärnkraftutbyggnad.

Forsacentern delade ut ett miljö- och kulturstipendium. Den här gången var det Veronika Larsson som fick 5000 kronor för att hon startat Barnens Fränö med invigning 17 juli.

Barnens Fränö är ett EU-projekt som ska dra ungdomar och barnfamiljer till forngården Fränö i Forsa. Där ska bland annat den gamla dansbanan rustas upp och den gamla bagarstugan ska sättas i stånd för bakning igen.

Mer läsning

Annons