Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan Svågadalen ta emot flyktingar

/

Svågadalsnämnden är positiv till att ta emot kommunplacerade flyktingar. De bedömer att det finns bostäder för minst 30 personer.

Annons

Kommunstyrelsen har tidigare skickat en fråga till Svågadalsnämnden om hur Svågadalen kan ta emot kommunplacerade flyktingar. Det handlar alltså om flyktingar som har fått uppehållstillstånd. Svågadalsnämnden har nu diskuterat frågan och lämnat en tjänsteskrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer: Svågadalsnämnden utreder flyktingmottagande.

Svågadalsnämndens arbetsgrupp har hittat flera fastigheter som skulle kunna vara aktuella som boende för kommunflyktingar. Fastigheterna ligger i byarna Brännås/Brändbo och Västerstråsjö. Det finns även möjlighet till boende i lägenheter i Brännås. Arbetsgruppen ser att man på sikt kan rusta ytterligare lägenheter i Brännås. Men eftersom det inte finns någon garanti för att fastighetsägarna vill hyra ut sina hus ser arbetsgruppen det som ett alternativ att kommunen köper in fastigheterna för att sedan hyra ut de. Svågadalsnämndens arbetsgrupp ser att det skulle vara möjligt för minst 30 personer att få plats i de aktuella fastigheterna.

Läs också: Ljusdal bäst på att ta emot flyktingar.

I skrivelsen till kommunstyrelsen framgår det också att Svågadalen har bra förutsättningar att ta emot barn i förskoleålder eller grundskoleålder. Modersmålsundervisning i grundskolan kan ordnas på plats eller samordnas med andra skolor i kommunen. Modersmålsstöd inom förskolan bedöms kunna erbjudas på plats i Svågadalen. Arbetsgruppen bedömer också att det är möjligt att bedriva SFI-undervisning på Svågagården.

Den stora utmaningen som Svågadalsnämnden ser i ett eventuellt flyktingmottagande är bristen på kollektivtrafik. Flextrafik finns i dag men bara för resor från Svågadalen till Friggesund. I dagsläget är det inte möjligt att få flextrafik till Ängebo eller Ljusdal. Dessutom erbjuds flextrafik bara två vardagar i veckan. Den billigaste lösningen på problemet, enligt arbetsgruppen, är att samordna transporter till SFI-undervisningen med de befintliga skolskjutsarna förutsatt att SFI-undervisningen bedrivs på Svågagården. Men i sådana fall måste skolskjutstrafiken utökas och arbetsgruppens uppskattning är att det medför en merkostnad för kommunen på 40 000 - 60 000 kronor. Skolskjutsen i Svågadalen i dag kostar cirka 85 000 kronor per månad. Arbetsgruppen poängterar att även andra boende i kommunen skulle få åka den extrainsatta skjutsen för att förbättra integrationen.

Arbetsgruppen anser att det är viktigt att samarbeta med det lokala föreningslivet för att öka integrationen.

Den här tjänsteskrivelsen från Svågadalsnämnden kommer att diskuteras på kommunstyrelsens arbetsutskott under tisdagen.

Att i Svågadalen ta emot flyktingar som redan fått uppehållstillstånd är ett förslag som möte med positiva reaktioner i kommunstyrelsens allmänna utskott. Allt som leder till att det blir fler invånare i området ska välkomnas eftersom det förstärker möjligheterna att behålla och utveckla samhällsservicen.

– Vi vill se ett mer detaljerat förslag men i grunden är vi positiva, säger kommunalrådet Mikael Löthstam (S)

Mer läsning

Annons