Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan hastigheterna ändras i Iggesund och Delsbo

/

De nya förslagen för de två orterna innebär 30 eller 40 som högsta tillåtna hastighet inom tätorten. Projektet Rätt fart i staden har tagit fram förslag på nya hastigheter för vägarna i Delsbo och Iggesund.

Annons

Se kartan över de föreslagna hastigheterna i Delsbo här.

Se kartan över de föreslagna hastigheterna i Iggesund här.

Generellt kan man säga att de vägsträckor som i dag har 30 kilometer i timmen i Delsbo och Iggesund kommer att få behålla den hastigheten. Men flera vägar kommer att få sänkt hastighet. Gatorna i centrum och gatorna som många barn har som skolväg föreslås få en hastighet på 30 kilometer i timmen.

– Det ska vara tryggt och säkert för barnen att ta sig till och från skolorna, säger Clemens Ludvigsson, trafikingenjör på Hudiksvalls kommun.

Läs mer: Hudik med i nytt trafikprojekt

I dag har i stort sett hela Delsbo 50 som hastighetsgräns, förutom förbi skolan. Om förslaget antas av tekniska nämnden kommer 50 ändras 40 kilometer i timmen.

– Överlag så föreslår vi sänkt hastighet på de flesta av vägarna. Det går inte att plottra med olika hastigheter på korta sträckor. Till slut vet inte bilförarna vad som gäller och hastighetsbegränsningarna hålls inte, säger Clemens Ludvigsson.

Läs mer: Sänkt fart kan ge fler fortkörare

Det föreslås höjd hastighet på ett par ställen. Bland annat föreslås det vara 60 som hastighetsgräns längre in på Stora Vägen i Iggesund när man kommer norrifrån än vad det är i dag. Enligt förslaget ska det bli 40 efter Villagatan.

Hastighetsplanerna har varit ute på remiss och allmänheten och olika instanser har fått möjlighet att lämna sina sypunkter på förslaget. I Delsbo är det till exempel en privatperson som vill ha 30 i stället för föreslagna 40 kilometer i timmen från korsningen Kalvstigen/Stationsgatan till korsningen Kalvstigen/Storgatan. Personen tycker att det är en trafikfarlig passage när man ska åka under järnvägsviadukten och det är dålig sikt från båda hållen.

Synpunkterna ska nu gås igenom innan Clemens Ludvigsson lämnar materialet till tekniska nämndens arbetsutskott den 23 november.Hans förhoppningen är att ärendet ska tas upp på nämndens möte den 7 december. Men några nya hastigheter kommer inte börja gälla förrän i vår.

– Det är omöjligt att få ned stolpar och skyltar i vinter, så det blir till våren hastigheterna kan ändras, säger Clemens Ludvigsson.

Läs mer: Sänkt hastighet i Hudiksvall

Hastigheterna i förslaget kommer inte att höjas innan säkerheten har setts över för gående och cyklister. För övriga tätorter Näsviken, Sörforsa, Njutånger och Enånger kommer en hastighetsöversyn att ske under 2016. Sedan tidigare har hastigheterna i Hudiksvall, Bjuråker och Friggesund setts över och ändrats.

Läs mer: Hastigheterna sänks i Friggesund och Bjuråker

Mer läsning

Annons