Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hittade polisen "barnbarnen"

De misstänkta bedragarna har bytt kontantkort ofta och rest runt i hela Sverige för att undgå polisen. Men allt hade de inte tänkt på.

Annons

De två männen som står åtalade för 100 fall av grovt bedrägeri och 37 försök till samma brott har enligt åklagaren gjort resor över nästan hela landet för att lura äldre människor på pengar. Under 18 turnéer har de besökt 32 orter och gått tillväga på ungefär samma sätt.

De har ringt upp äldre människor och låtsats vara en nära släkting, oftast ett barnbarn, i behov av pengar. För att göra det svårare för polisen har de enligt åklagare Christer Sammens bytt kontantkort till mobiltelefonen väldigt ofta, för att göra sig svåra för polisen att spåra.

Polisen lyckades dock komma dem på spåren genom att jämföra de orter där bedragarnas telefonnummer varit aktiva med telefontrafik från andra nummer. Till slut kunde de se att de misstänkta männen använde sina privata nummer på samma orter och tidpunkter som bedragarna var verksamma.

I Söderhamn fångades de misstänkta männen också på övervakningsfilm när de köpte ett av de använda kontantkorten.

13 mars kunde polisen gripa de nu åtalade männen i Örnsköldsvik. En av dem hade då 60 000 kronor i kontanter på sig. Det är också de enda tillgångar utredarna har lyckats hitta hos männen.

Mer läsning

Annons